Doğuştan iki kolu olmayan ve bir ayağı diğerinden kısa olan profesyonel engelli yüzme sporcusu Beytullah Eroğlu, azmiyle görenleri hayrete düşürdü. 20 yaşındaki sporcu, Avrupa şampiyonluğunun ardından şimdi de gözünü İskoçya'da yapılacak olan dünya şampiyonluğuna dikti.

İskoçya'nın Glasgow kentinde 13-19 Temmuz'da gerçekleştirilecek, Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC) Dünya Yüzme Şampiyonası'nda şampiyonluğu hedefleyen doğuştan iki kolu olmayan ve bir ayağı diğerinden kısa olan profesyonel engelli yüzme sporcusu Beytullah Eroğlu, sıkı bir tempoyla antrenmanlarına devam ediyor. 20 yaşındaki engelli yüzücü Beytullah Eroğlu en son kazandığı Avrupa şampiyonluğunun ardından şimdi dünya şampiyonluğu için gece gündüz demeden çalışıyor. Eroğlu'nun iki kolunun olmayışı ve bir ayağının diğerinden 12 santim kısa olması yüzmek için dezavantaj gibi gözükse de, o bu durumu avantaja çevirerek suyun içerisinde adeta bir balık gibi hızlı ilerleyebiliyor.

Eroğlu, haftanın 3 günü kara antrenmanı olmak üzere 6 gün aralıksız Sultangazi'de bulunan İBB Cebeci Spor Kompleksi'nde dünya şampiyonluğuna çalışıyor.

"DÜNYAYA BAYRAĞIMIZI VE İSTİKLAL MARŞI'NI GÖSTERMEK İSTİYORUM"

Günümüzde birçok engelli birey kendi ihtiyaçlarını karşılayamazken, kendisinin birçok ihtiyacını karşılayabildiğini ifade eden 20 yaşındaki Beytullah Eroğlu, "Bu hadiseyi spor ile aştığımı düşünüyorum ve onlara da sporu tavsiye ediyorum. Spora başlamamdaki en büyük amaç sosyal aktivitelerimi ve kişiliğimi geliştirmekti. Antrenörlerim bu sporda istekli olduğumu gördüler, ben ilk defa 2007 yılında Karadeniz'deki müsabakalarda can simidini çıkartarak yüzdüm. Milli takıma 2010 yılında girdim ve girdiğim yıl tarihimizde ilk defa dünya 6'ncısı oldum. 2010 yılında Avrupa şampiyonu oldum ve Türkiye'ye ilk defa kendi kategorimde altın madalya getirdim. Önümüzde dünya şampiyonası var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü ile çok iyi bir şekilde çalışıyoruz, imkanlarımız üst seviyede. Önümüzdeki dünya şampiyonasında ülkemize madalya ile dönmek istiyorum. En büyük hedefim dünya şampiyonasında girdiğim bütün branşlarda İstiklal Marşımızı ve şanlı bayrağımızı göstermek istiyorum" dedi.

"BEYTULLAH'IN ÜZERİNDE BİLİMSEL ÇALIŞIYORUZ"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü'nde antrenörlük yapan Mehmet Özhar ise, Beytullah'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın talimatlarıyla 2 yıl önce Kahramanmaraş'tan İBB Spor Kulübü'ne transfer edildiğini söyledi. Özhar, "Beytullah'ın üzerinde biraz da bilimsel çalışıyoruz. Bunun sebebi uzuv eksikliğinden kaynaklanıyor, bundan dolayı bizim için biraz daha özel bir sporcu. Kolları olmadan, nasıl sırt kaslarını çalıştıracağımızı ve eksik uzuvlarının nasıl tamamlanacağını biliyoruz. Takviye ettiğimiz protezler ile beraber bir özel eğim yapıyoruz. Bunun için kara antrenmanlarına bu yıl daha fazla ağırlık gösteriyoruz" şeklinde konuştu.

Eski Milli Eğitim Antrenörü Osman Çullu'nun 2001 yılında okullarda engelli sporcu arayışları Beytullah Eroğlu'nun spor hayatına başlamasına neden oldu. O yıl yüzmeye başladı ve 2007 yılına kadar can simidi yardımı ile amatör olarak yüzdü. Gayreti ile antrenörlerin dikkatini çeken Eroğlu, 2010 yılında milli takıma girdi. 2012'de Londra Paralimpik Oyunları'na katılarak yedincilik elde etti. 2013 yılında dünya şampiyonasında dördüncülüğü ve 2014 yılında Avrupa dördüncülüğü elde etti. Beytullah'ın şimdiki en büyük hedefi ise temmuz ayında yapılacak olan dünya şampiyonasında katılacağı tüm branşlarda dereceye girmek ve İstiklal Marşı ile Türk bayrağını tüm dünyaya göstermek.