Merkez Hakem Kurulu Başkanı (MHK) Kuddusi Müftüoğlu, ilave hakem uygulamasının uluslararası alanda çok başarılı olduğuna dikkati çekerek, bu uygulamaya önümüzdeki sezon düzenleme getirilebileceğini söyledi.

Konyaaltı Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (KONYSİAD) her 15 günde bir düzenlediği toplantının bu seferki konuğu MHK Başkanı Kuddusi Müftüoğlu oldu. Toplantıda ilk olarak söz alan KONYSİAD Başkanı Bora Terzioğlu, Türk hakemlerine görev aldığı maçlarda başarı diledi.

Terzioğlu'ndan sonra söz alan MHK Başkanı Müftüoğlu ise, göreve başladıktan sonra profesyonel hakemliği getirdiklerini hatırlatarak, 7'si FIFA kokartlı 9 Süper Lig hakemiyle imzalanan sözleşmelerin milat olduğunu ifade etti. Süper Lig'de 38 hakemin görev yaptığını dile getiren Müftüoğlu, bu sezonun sonunda sayının 22'ye indirileceğini belirtirken, 4 yıllık görevi sürecinde 22 hakemin profesyonelleşmesine hazırlık ve alt kategorilerdeki hakemliğin profesyonelliğe adım atılması için çalışma başlattıklarını söyledi.

"GENÇ HAKEMLERE ÖNEM VERDİK"

Uzun yıllar aynı hakemlerin görev yaptığı için başkanlık görevine geldikten sonra zorlandıklarını belirten Müftüoğlu, "Genç hakemlere önem veriyoruz. 22-16 yaş arası 2. ve 3. Lig'de 28 hakemin yönettiği maçları takibe aldık. Önümüzdeki yıllarda Türk hakemliğine üst düzey maç yönetecek hakem arıyoruz. Bugüne kadar hakemliğin saha içindeki başarısından çok yabancı dil bilmesi, eğitimli olması gibi dış faktörlerin ön planda olması gerekiyor. Genç arkadaşlara daha çok görev vermek istiyoruz. Yeni yüzler arıyoruz. Çünkü toplum bir süre sonra aynı yüzleri görmekten sıkılıyor. Biz bu yüzleri değiştirmeyi planlıyoruz" şeklinde konuştu.

"HAKEMLERİMİZE BASKI SEYİRCİYİ FAZLASIYLA ETKİLİYOR"

Türk hakemliğinin uluslar arası alanda çok başarılı olduğunu ifade eden MHK Başkanı Kuddusi Müüftüoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Dünyanın en iyi 5 hakemi arasında gösterilen Cüneyt Çakır ile önümüzdeki yıl elit kategoriye çıkmaya aday olan Halis Özkahya ile Hüseyin Göçek bizi gururlandırıyor. Türk halkının, futbolun paydaşlarının futbola bakışı hep hakemler üzerinde. Dolayısıyla hakem hataları sanki çok önemli, çok büyük hatalar. Bütün maçları hakemler etkiliyor gibi algı oluşuyor. Buna katılmıyorum. Avrupa'daki çok maçı izliyoruz. Avrupa'daki hakemlere kendi liglerinde olan baskının belki 10 katı ülkemizde uygulanıyor. Bu baskı ne yazık ki seyircileri çok etkiliyor. Siz seyircisiniz gazetelerde her gün hakemlerle ilgili şeyler okuyorsunuz. Bu sizi müsabakalara gittiğinizde hakemle ilgili algınızı değiştiriyor. Hakem eksenli seyretmeye başlıyorsunuz. Futbolun aktörleri hakemler değildir. Oyunculardır, teknik direktörlerdir. Ne yazık ki Türkiye'de hakemler ve kulüp başkanları ön planda. Bunun doğru olduğunu düşünmüyoruz. Biz hakemler olarak bu paydaşların arasında en çok çalışan grup olduğumuzu düşünüyoruz. Biz işimizi iyi yaptığımızı düşünüyoruz."

"ŞU AN DOĞUM SANCISI YAŞIYORUZ"

Görev süresi boyunca hakemlikte önemli kararlar almayı planladıklarını dile getiren Müftüoğlu, toplumun büyük bir bölümünün hakemlerden şikayetçi olduğunu söyledi. Kuddusi Müftüoğlu, "Merkez Hakem Kurulu hakemliğin gelişimine vizyon koyarak Türk futbolunun gelişimine katkı sağlıyor. Bunu toplumun büyük bölümünün hakemlerden şikayetçi olduğu dönemde söylüyorum. Bu şikayetlerin yerini bir süre sonra takdirlerin alacağını düşünüyorum. Çünkü şu an bir doğum sancısı yaşadığımızı düşüyorum. Yeni arkadaşlarımız var, genç arkadaşlarımız var. Bu genç arkadaşlarımızın biraz daha tecrübeye ihtiyacı var. Bu tecrübe zamanla oluştukça hataların azalacağını ve Türk toplumunun da sadece hakeme değil, oyunculara ve teknik direktörlerin uygulamalarına bakacağına inanıyorum" dedi.

"GENÇ HAKEMLERE DESTEK KESİNLİKLE DEVAM EDECEK"

Konuşmasının ardından etkinliğe katılanların sorularını yanıtlayan MHK Başkanı Kuddusi Müftüoğlu, "Trabzonspor maçında yaşananlardan sonra maçlarda tecrübeli hakemlerin çoğunlukla görev aldığı ve bu süreçten sonra genç hakemlere desteğiniz devam edecek mi?" sorusuna, şu şekilde cevap verdi:

"Kesinlikle devam edecek. Genç hakemlerin maç yönettikçe deneyim sahibi olacak. Biz onları maçlara vermeye devam edeceğiz. 9 tane profesyonel arkadaşımız var. Bizim A takımımız. Bu arkadaşlarımızdan geçtiğimiz yıllarda faydalandık bundan sonra da daha çok faydalanmaya devam edeceğiz ancak bu kadronun yeni yüzlerle desteklenmesi gerekiyor."

"BÜTÜN STADYUMLARDA ASAYİŞİ İSTİYORUZ"

Trabzonspor'un sahasında oynadığı Gaziantepspor maçı sonrası Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkan Vekili İbrahim Usta'nın davranışları ve hakemler açısından görüşlerinin sorulması üzerine Müftoğlu, "PFDK'nın gerekli cezaları verdiğini düşünüyorum. Türk hakemliğinin bu konuda istediği desteği aldığını düşünüyorum. Her stadyumda biz güvenlik ve asayişi net bir şekilde istiyoruz. Bazı stadyumlarda bu bazen mümkün olabiliyor ama bugüne kadar bu yaşadığımız şekilde bir olay yaşamamıştık. Federasyon başkan vekilinin disiplin kuruluna verilmesi ve ceza alması Türk futbol tarihinde bir ilk. Bu şunu gösteriyor. Hakeme veya orada görev yapan TFF görevlisine kim ne yapıyorsa cezasını kendi içimizde veriyoruz. Ayrıca biz hakem olarak kendi içimizden biri böyle bir davranışta bulunuyorsak cezayı kendi içimizde veriyoruz. Bu bizim için yeterlidir" şeklinde konuştu.

"İLAVE HAKEM UYGULAMASINDA YENİ DÜZENLEME OLABİLİR"

İlave hakem uygulaması hakkında da görüşlerini belirten MHK Başkanı Müftüoğlu, uygulamanın uluslar arası alanda çok başarılı olduğunu ancak Türkiye'de bazı sıkıntılar yaşandığını söyledi. Müftüoğlu, "Sıkıntı hakemlerin, ilave hakemlerle aynı seviyede olmamasından kaynaklanıyor. Biz ne yazık ki o eş değer seviyeyi bulamadığımız için bu sorunlar yaşıyoruz. Önümüzdeki yıl belki bu konuda yeni kadro oluşturabiliriz. Bu sistemin faydaları çok ama kaliteli veya yetenekli hakemlerin ekipte olmasıyla doğru orantılı. Bazen bu maçlara 2. Lig'de görev yapan hakemleri de veriyoruz. Bu hakemlerimizin deneyimi ne yazık ki o maçlarda görev yapan arkadaşlarımız gibi değil. Bazen sıkıntılar yaşıyoruz. Ancak o kadar yetenekli hakemi yan yana bulmak çok zor. Bu sistemin gelmesi gol çizgisinde topun içeride veya dışarıda olmasının kararını vermesi. En önemli katkısı da ceza alanı içindeki caydırıcılığı. Ancak tabi bu sıkıntıları görüyoruz. Önümüzdeki yıl belki başka sistemle devam edebiliriz. Uluslar arası alanda iyi ama yerel liglerde bazı ülkeler bu sistemden vazgeçti. Kale arkasında görev alan hakemin yeterince üst düzey olabilme durumu yok. Önümüzdeki yıl bazı düzenlemede bulunabiliriz" diye konuştu.

"YARDIMCI HAKEME MAHKUM OLMAYAN HAKEM İSTİYORUZ"

Hakem kararlarıyla maçın sürekli durdurulduğu eleştirisine ise hakemlerin avantaj uygulamasını çok iyi yaptıklarını ifade eden Müftüoğlu, "Hakemlerden seyir zevkini artıran ve avantaj kuralını uygulamasını istiyoruz. Yardımcı hakemlere riayet etmeyen hakem istiyoruz. Yardımcı hakem ve ilave hakemlere mahkum olmuş hakem tipinden, kararını kendisi veren olaya hakim olan hakem profili istiyoruz. Olay olduktan sonra kart gösteren reaktif hakem yerine olay olmadan önleyebilen olay olsa da kişiliğiyle iletişimle çözebilen proaktif hakem istiyoruz" diye cevap verdi.

MHK Başkanı olarak ne kadar maaş aldığı yönündeki soruya da Müftüoğlu, fahri olarak görev yaptığı ve kurul üyelerinin para aldığı cevabını verdi.

"ELEŞTİRİ YAPANLAR ESKİ HAKEM"

Hakemlerin eski hakemler tarafından eleştirilmesiyle ilgili ise Müftüoğlu, "Eleştirileri haklı görürsek dikkate alıyoruz. Her sektörde benzer durumlar yaşanıyor. Acımasızca eleştiri yapan tabi eski hakemler. Kişiliğimize ve karakterimize yapılan eleştirileri en sert şekilde onlara bildiriyoruz. Biz işimizi yapmaya çalışıyoruz, onlar yine konuşmaya devam ediyor. Bu konuda yapabileceğimiz bir şey de engelleme şansımız da yok" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Müftüoğlu'na KONYSİAD Başkanı Bora Terzioğlu ile Antalya Bölgesi hakemlerinden Mustafa Öğretmenoğlu birlikte plaket verdi.

İlave hakem uygulaması değişiyor mu?