Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 5 gün önce PKK'ya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alındıktan sonra adliyeye çıkarılan, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ile meclis üyesi Anlı, ifade işlemlerinin ardından tutuklanma talebiyle nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi.

Mahkeme, Fırat Anlı ile Gültan Kışanak'ın tutuklanmasına karar verdi. 

Diyarbakır Cumhuriyet Başavcılığı tarafından yapılan açıklamada, Kışanak ve Anlı'nın tutuklanma gerekçesi olarak 'örgüt üyeliği' suçlaması gösterildi. 

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Diyarbakır Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince 2016/619 ve 2016/621 sorgu numaraları ile tamamlanan sorgularının ardından şüpheliler Gültan Kışanak ve Fırat Anlı TCK 314/2 maddesi gereğince 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan tutuklanmalarına karar verilmiştir. Başsavcılığımızca yürütülmekte olan 2015/45832 ve 2016/32488 numaralı soruşturmalar devam etmekte olup, soruşturmaların safahatı ve sonucu hakkında kamuoyuna ayrıca bilgi verilecektir."

Mahkeme çıkışında bir açıklama yapan Diyarbakır Barosu eski Başkanı Mehmet Emin Aktar, Kışanak ve Anlı'nın mahkemeye çıkarılmadan hangi cezaevine konulacaklarının daha önceden ayarlandığını söyledi. Aktar, "Biz müvekkillerimizin hangi cezaevine konulacağını öğrenemedik. Öğrendiğimiz kadarıyla haklarında tutuklama kararı verilmeden konulacakları cezaevi ayarlanmış" dedi.

Kışanak, 25 Ekim Salı günü Diyarbakır Havalimanı'nda, Fırat Anlı ise evinde, Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince gözaltına alınmıştı.

Ayla Akat Ata da tutuklandı

Kışanak ile Anlı'nın gözaltına alınmasını belediye önünde protesto ederken gözaltına alınan Eski BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata da emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye çıkarıldı.

Savcılıktaki ifadesinden sonra nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilen Ata, tutuklandı.

Kaynak: AA