UEFA Avrupa Ligi 3. Eleme Turu'nda Rabotnicki ile eşleşen Trabzonspor tarihinde ilk kez bir Makedon ekibi ile 30 Temmuz tarihinde karşılaşacak olsa da, bordo-mavililerin Makedonya ile olan gönül bağı ise tarihe dayanıyor.

Trabzonspor bugüne kadar Makedonya takımlarıyla resmi olarak hiç bir müsabaka yapmasa da ülkenin önemli kentlerinden biri olan Gostivari kentindeki Türk köyleri Yukarı Banisa ve Aşe'de yaşayanların büyük bir çoğunluğu Trabzonspor'a olan tutkularıyla biliniyor. Söz konusu olan iki köyde Trabzonspor yakından takip ediliyor. Yukarı Banisa köyünde ise bir sokağa Trabzon adı verilmişti. Zaman zamanda Makedonya'da yaşayan koyu Trabzonspor taraftarları Trabzon'a gelerek bordo-mavili takımın maçlarını takip ettiler. Trabzonspor Kulübü ve Bordo-mavili taraftarlarda, Trabzonspor tutkunu olan söz konusu iki köye malzeme göndererek destek vermişlerdi.

Trabzonspor eski yönetim kurulu üyesi ve Makedonya Cumhuriyeti Fahri Konsolosu Sırrı Eren, Mekodanya'da yaşayan Trabzonspor taraftarlarının Rabotnicki ile Trabzonspor eşleşmesinden dolayı büyük bir memnuniyet duyduklarını söyledi. Eren "Makedonya temsilcisinin Trabzonspor ile eşleşmesinden sonra orada yaşan Trabzonspor taraftarları bizleri arayarak bordo-mavili takımı en iyi şekilde ağırlamak istediklerini ifade ettiler. Daha önce Trabzonspor taraftarlarıyla , Makedonya'da yaşayan Trabzonsporlular arasında bir organizasyon yapılarak bir sevgi köprü oluşmuştu. Makedonya'da yaşan Türk nüfusta , Trabzon'da fahri konsolosluk oluşmasından sonra ilişkiler artmıştı. Trabzonspor takımı orada hiç bir yabancılık çekmeyecektir. Ciddi anlamda taraftar ilgisi var. Makedonya Cumhuriyeti kabinesinde bulunan Türk bakan Furkan Çaku'da her anlamda Trabzonspor'un yanında olacaklarını ifade ettiler" şeklinde konuştu.

Trabzonspor eski Başkanı Sadri Şener döneminde, Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir, bordo-mavili kulübe 2008 yılında yaptığı ziyaret sırasında, ülkenin kuzeybatısında bulunan Gostivari kentindeki iki Türk köyü Aşe ve Yukarı Banisa köylerinde bulunan insanların tamamının Trabzonspor taraftarı olduğunu belirtmişti. Bütün maçları izlenerek galip gelinen müsabakalar sonrası sevinç gösterilerinde bulunulduğunu ifade ederek Trabzonspor sevgisinden bahsetmişti.

TRABZONSPOR'DA MAKEDON 3 FUTBOLCU FORMA GİYDİ

Trabzonspor'da Makedonya'dan 3 futbolcu forma giydi. Peter Milosevski, Igor Nıkolovski ve Zarko Serofımoski bordo-mavili takımda forma giyen Makedon kökenli futbolcular oldu. Kaleci Mılosevski 1988-2001 yılları arasında bordo-mavili takımın kalesini korudu. 1999-2001 yılları arasında ise savunma oyuncu Nikolovski forma giyerken, Serofımoski ise 2000-2001 yılları arasında Trabzonspor formasını terletti.

Bir süre önce geçirdiği trafik kazası sonrası hayatını kaybeden bir dönem Trabzonspor'un kalesini koruyan Milosevski'nin oğlu Lazar'a büyüdüğünde bordo mavili takımın kalesini koruyarak babasının izinden gideceğe ifade etmişti. Bordo-mavili camia tarafından sevilen kalecinin hayatını kaybetmesi Trabzonspor camiasını yasa boğmuştu.