Brezilya'da düzenlenen 2016 Rio Paralimpik Oyunları açılış töreniyle başladı.

Maracana Stadı'nda gerçekleştirilen açılışta, 160 ülkeden 4 bin 350 sporcu geçiş yaparken, yaklaşık 50 bin izleyici de töreni izledi.

Havai fişek gösterisinin yapıldığı görkemli törende, ABD'li sporcu Aaron Wheelz, özel tekerlekli sandalyesiyle 17 metrelik bir rampadan atlayış gerçekleştirerek izleyicilerden büyük alkış aldı.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Thomas Bach'ın katılmadığı organizasyonda, Brezilya Devlet Başkanı Michel Temer, 5-21 Ağustos tarihlerinde düzenlenen Rio Olimpiyat Oyunları açılışında olduğu gibi yine yuhalandı.

Bu arada, Belarus Milli Takımı'nın, geçişi sırasında, oyunlardan men edilen Rusya'nın bayrağını açması dikkatlerden kaçmadı.

_91064602_hi035154461.jpg

İki kişilik mülteci takımının da yer aldığı oyunlarda, Suriye'deki iç savaş sırasında bacağını kaybeden yüzücü İbrahim el-Hüseyin ve İranlı disk atma sporcusu Shahrad Nasajpour altın madalya için mücadele edecek.

18 Eylül'de sona erecek ve Türkiye'yi 79 sporcunun temsil edeceği oyunlarda, milli takım adına bedensel engellilerde 49, görme engellilerde 29 ve özel sporcularda da bir kişi madalya mücadelesi verecek.

Öte yandan Rusya, sporcularının men edilmesinden dolayı katılamadığı Rio Paralimpik Oyunları'na alternatif açılış töreni düzenledi.

Başkent Moskova'da gerçekleştirilen törende, 263 sporcu geçiş yaptı. İki gün sürecek oyunlarda sporcular kendi aralarında yarışacak.

Rusya Olimpiyat Komitesinden yapılan açıklamada, yarışları kazanan sporcuların Rio'da verilen ödüllerin aynısına sahip olacağı bildirildi.