Dünya Sualtı Sporları Konfederasyonunun her yıl düzenlediği serbest dalış yarışlarına Türkiye damga vurdu. Türk milli takımı, 1 gümüş, 4 bronz madalya alarak turnuvanın en çok madalya alan ikinci takımı oldu.

İtalya'nın İschia Adası'nda 4-11 Ekim tarihleri arasında Dünya Sualtı Sporları Konfederasyonu'nun (CMAS) düzenlediği Serbest Dalış Outdoor Dünya Şampiyonası'nda Türkiye en çok dikkati çeken ülke oldu. Serbest dalış milli takımı, havuz ve sualtı sporlarına büyük yatırım yapan pek çok ülkenin sporcusunu geride bırakarak 1 gümüş ve 4 bronz madalya ile Türkiye'ye döndü. Milli Takım Teknik Direktörü Levent Ucuzal yönetiminde İtalya'ya giden Birgül Erken, Şahika Ercümen, Can Mehmet Arıkök, Engin Ünal ve Selahattin Akın, 11 ülkeden 55 sporcu ile yarıştı. Kazandıkları derecelerle 2 Türkiye rekoru kıran sporcular böylece İtalya, Fransa ve Hırvatistan'ın ardından milli takımlar sıralamasında dördüncülüğü elde ettiler.

MADALYALAR 44 METRE İLE 137 METRE DERİNLİKTEN GELDİ

Dünya Şampiyonası'nın kadın yarışmacılar kategorisinde ODTÜ Spor Kulübü'nden milli sporcu Şahika Encümen, Sabit Ağırlık Monofin Yarışması'nda 76 metreye dalarak dünya üçüncüsü oldu. Bronz madalya kazanan Encümen, aynı zamanda kendisine ait olan bu daldaki 70 metrelik Türkiye rekorunu da kırmış oldu. Sabit Ağırlık Bifin (çift palet) Yarışması'nda da 60 metrelik derecesiyle dünya ikincisi olarak gümüş madalya kazanan Encümen, Sabit Ağırlıksız Paletsiz Yarışması'nda 44 metreye dalarak dünya üçüncülüğünü elde ederek bronz madalya kürsüsüne çıktı.

Küp Apnea branşında ise İTÜ SAS sporcusu Birgül Erken 137 metrelik derecesiyle dünya üçüncüsü oldu. Bodrum Su Sporları Kulübü'nden milli sporcu Can Mehmet Arıkök de Sabit Ağırlık Paletsiz Yarışması'nda 55 metrelik dalış derecesiyle dünya üçüncülüğü ederken, ilk Türkiye rekorunu kırdı.

BAŞKAN ÖZEN: "KAZANILAN MADALYALAR DAHA ÇOK ANLAMLI"

Milli takım sporcularının kazandıkları madalyalarla Türkiye'nin derin denizlerdeki gururu olduğunu söyleyen Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) Başkanı Şahin Özen, "Sualtı sporlarında dünya çapında iddialıyız. İlerleyen zamanlarda ülkemizin ismini dünya denizlerine altın harflerle yazdırmak için çalışıyoruz. Milli birliğe ve dayanışmaya en çok ihtiyacımız olan bu günlerde kazanılan bu başarılar daha anlamlı oluyor. İlerleyen yıllarda milli sporcularımızı daha çok madalya kazanarak kürsüye çıkacaklarını düşünüyoruz" dedi.

Serbest dalışta 5 madalya birden