Dünya Dopingle Mücadele Ajansı, Rus gizli servisi FSB ajanlarının Soçi Olimpiyatlarındaki numuneleri ele geçirdiğini açıkladı.

Dünya Dopingle Mücadele Ajansı, Rus atletler arasında doping ilgili olarak sahtekarlık yaptığını ve Rusya'da atletizmde doping ile ilgili maddelerin kullanıldığını bildiren bir rapor yayınladı. Ajans tarafından kurulan komisyonun yayınladığı raporda, Rus atletizminde derin bir şekilde kökleşmiş hile kültürüne rastlandığı kaydedildi. Rus devletine bağlı güvenlik servisinin de bu duruma göz yumduğu ifade edilen raporda, Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği'nin yönetim kurulunda sistemsel hataların da tespit edildiği aktarıldı. Moskova'da bulunan Dünya Dopingle Mücadele Ajansı'nın onayladığı doping karşıtı laboratuvarlarda denetimden kısa bir süre önce bin 417 numunenin imha edildiği bildirilerek, "Bu işlem Cumartesi sabahı, Dünya Dopingle Mücadele Ajansı denetim ekibinin Moskova'ya gelişinden önce acil olarak yapıldı" denildi.

Yayınlanan raporda bazı denetim bulgularından da bahsedildi. Bulgular arasında Rus gizli servisi FSB ajanlarının laboratuvarları düzenli olarak ziyaret ettiği ve rutin bir şekilde laboratuvardaki çalışanları sorguladığı kaydedildi. Ajanların, bazı çalışanlara da Dünya Dopingle Mücadele Ajansı ile işbirliği yapmamalarını söylediği aktarılarak, laboratuvar çalışanlarının ise ofislerine FSB ajanlarının dinleneme cihazları yerleştirdiğine inandığı kaydedildi. FSB ajanlarının, Soçi Olimpiyatlarındaki Rusya'nın doping karşıtı çalışma alanlarına gizlice girdiği ve numuneleri ele geçirdiği belirtildi. Bir görgü tanığının ise, Soçi'de laboratuvarda mühendismiş gibi davranan kişileri gördüğünü ancak, gerçekte Federal Güvenlik Servisi'nden olduklarını ifade etti.

Rus Spor Bakanı Vitaly Mutko, Rusya Atletizm Federasyonuna karşı yapılan bu suçlamaya dair herhangi bir kanıtın bulunmadığını söyleyerek, bu numunelerin Dünya Dopingle Mücadele Ajansı isteği üzerine imha edildiğini iddia etti. Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği Başkanı Sebastian Coe ise bu açıklamalar karşısında telaşlandığını ve şaşırdığını belirterek, "Bunlar kara günler" dedi. Coe, Rusya'ya suçlamalara karşı açıklama yapması için bu haftanın sonuna kadar vakit tanıyarak, Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği Konseyinin olası yaptırımları görüşmesi gerektiğini ifade etti.