İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin CHP'li Meclis üyeleri Hüseyin Sağ ve Süleyman Nadir Ataman, İBB Başkanı Kadir Topbaş hakkında, “FETÖ Terör örgütüne yardım ve yataklık"," Kamu imkanlarını ve gücünü kullanarak şu an FETÖ terör örgütü ile bağlantısı olan kişi ya da kurum yöneticilerine menfaat sağlamak", "Görevi kötüye kullanmak", "İmar Kirliliğine neden olmak" iddialarıyla suç duyurusunda bulundu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu suç duyurusunu işleme koydu. Dilekçede, "Uygun bulunmayan, olumsuz görüş verilen plan değişiklikleri İBB Meclisi'nde kabul edilmeseydi, FETÖ terör örgütü bu ekonomik güce kavuşamayacak, örgüte insan devşiremeyecekti" denildi.

Dilekçe şöyle devam etti:

"El konulan mal varlıklarına bakıldığında, şirket genel merkezleri dahil tamamı İBB parsel bazında ya da bölge planlarında özel plan değişikliğine uğramıştır. Örgüt varlığını, plan değişikliklerinden elde ettiği yeni lejantlar sayesinde kurduğu Eğitim, Sağlık, Yurt ve Özel Sosyal kültürel tesis alanlarından sağlamıştı."

Damadının projeleri örnek gösterildi

Gülen örgütü soruşturması çerçevesinde el konulan Üsküdar, Silivri, Bahçelievler'de bulunan bazı okullar ile Süleyman Şah Üniversitesi'nin örnek olarak gösterildiği suç duyurusunda, Kadir Topbaş'ın soruşturma kapsamında tutuklanan damadı Ömer Faruk Kavurmacı'nın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Aydınlı Grup'a ait projelerden de söz edildi.

Dilekçede, "örgüte yardım etmek ve para aktarmak" suçlarından tutuklanan inşaat müteahhitleri ve firmalara ait projelerin de adı geçti. Konuyla ilgili basında yer alan haberler, İBB Meclis tutanakları ve tapu kayıtları da delil olarak sunuldu.

"İmzam yok' denemez"

Suç duyurusunda, "Belediye meclislerinde Belediye Başkanı'nın havale etmediği hiçbir konu görüşülemez. Vatandaşlar için 1 yıllık süreç 28 güne çekilerek özel işlem yapılmıştır. 'Benim imzam yok, vekilimin var' denemez. Bu doğru değil. Yine gündem Topbaş'a sunulur ve öyle hayata geçer" ifadelerine yer verildi.

'İBB arşivleri incelenmeli'

Dilekçede, örgüte yardım eden tüm kurumların tespit edilebilmesi için İBB arşivlerinin 2004-2016 Temmuz ayı dahil olmak üzere tarafsız bilirkişiler tarafından incelenmesi talep edildi; İBB dosyalarındaki mülkiyet sahiplerinden yola çıkılarak, emsal artışları ile haksız rant kazanan kişilerin kolaylıkla ortaya çıkarılabileceği belirtildi.

Aralarında Kadir Topbaş'ın damadı Ömer Faruk Kavurmacı'nın da bulunduğu 27 kişi, Gülen örgütü soruşturmaları kapsamında tutuklanmıştı.

Kaynak: DHA