TRT4K, UEFA Avrupa Ligi'ndeki Fenerbahçe-Ajax karşılaşmasını 4K olarak yayınlayacak.

UEFA Avrupa Ligi A Grubu Fenerbahçe-Ajax karşılaşması 4K olarak TRT4K'dan yayınlanacak. Mücadele Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda 22 Ekim Perşembe günü saat 22.05'te başlayacak.

TRT4K, karşılaşmayı HD yayına kıyasla 4 kat yüksek çözünürlükte yayınlayacak. Fenerbahçe-Ajax maçı için Avrupa Yayıncılar Birliği ve UEFA da düğmeye basarak, yayının dünyaya ulaştırılması için yayın sistemini Türkiye'ye getirdi. 7 UHD kamera ile yayınlanacak maç, fiber altyapı kullanılmadan direkt uyduya gönderilerek yayınlanacak. TRT4K'da yayınlanacak yayın aynı zamanda HD kanalından da yayınlanacak. TRT4K 2016'da da bazı futbol maçlarını 4K olarak yayınlanacak.

TRT, Türksat, Samsung ve Mediapro işbirliğiyle hayata geçen projenin detaylarını anlatan TRT Genel Müdürü Şenol Göka, "30 saniye sonra herkesin alışacağı, birkaç dakika sonra belki de çekiciliğini yitirecek bir iş için "ilk veren biz olalım, ilk yapan biz olalım" diye öylesine güçlü bir efor sarf ediliyor ki. Dolayısıyla başarı duygusunun geçici olması belki de yayıncılık için açıklanabilecek en güzel duygu. Eğer bir şey yapmamak için mazeretiniz varsa ve gerekçe uydurmanız gerekiyorsa hiçbir şey yapmayabilirsiniz ama bir şey yapmak için başarı duygusu sizi kamçılıyorsa her şeyi yapabilmek için kendinizde bir cesaret bulabiliyorsunuz" diye konuştu.

"BİR SİSTEMDEN DİĞERİNE GEÇEBİLMEK GERÇEKTEN ÇOK ZOR"

Önemli bir olaya imza attıklarını ifade eden Göka, maliyetin de Samsung tarafından karşılandığını belirterek, "Bundan sonra işbirliğimiz devam eder. Bu sadece Türkiye'de değil Avrupa'da da ilk. İlki yapmış olmanın onuru gerçekten önemli. Özellikle iletişim çağı denilen dönemde iletişim teknolojisinde öne geçiyor olmak TRT gibi yerleşik kurumlar için aslında çok zor. TRT gibi bütün sistemini oluşturmuş kurumlarda bir sistemden diğerine geçebilmek gerçekten çok zor. Organizasyonun bütün mali yükünü de Samsung üstlendi. Ayrıca maç 4K'nın yanı sıra HD kanallarda da yayınlanacak" dedi.

Türksat Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül ise 4K yayınına ilişkin olarak, "Yaklaşık bir yıl önce 4K yayınını başlattık. Kendi imkanlarımızla test olarak başlattık. Daha sonra TRT ile işbirliği yaptık. Şubat ayında TRT4K olarak test yayınına başladı kanal. Şimdi de maçlarımızı 4K teknolojisiyle yayınlıyoruz" şeklinde konuştu.

JOUNG: "4K'NIN DÜNYA STANDARDI OLMASI BEKLENİYOR"

Samsung Electronics Türkiye Başkanı Yoonie Joung ise, 4K'nın dünya standardı olmasının beklendiğini ifade ederek, "Hızla yaygınlaşan Ultra High Definifion içeriğin kısa sürede bir dünya standardı olması bekleniyor. Samsung olarak Türkiye'de hızla artan 4K talebine yenilikçi, yüksek kaliteli televizyonlarımızla yanıt vermenin yanı sıra önemli bir içerik desteği sağlıyoruz" dedi.

"SAMSUNG'UN GÖRÜNTÜ İYİLEŞTİRME TEKNOLOJİSİNİ TÜRKİYE'DEKİ..."

Samsung Electronics Türkiye Satış Pazarlama Direktörü Hüseyin Erel ise, bu anlaşmayı stratejik ortaklık olarak değerlendirdiklerini belirterek, "Bu birlikteliği sponsorluk olarak değil stratejik ortaklık olarak değerlendiriyoruz. Bu bağlamda Kasım ayında Güney Kore'deki teknoloji merkezimizde TRT ekipleriyle beraber bir çalışma yapacağız. Böylece Samsung'un görüntü iyileştirme teknolojisini Türkiye'deki televizyon izleyicisine ulaştırmanın kapısını aralayacağımızı düşünüyoruz" diye konuştu.