Edirne'de bu yıl 654'üncüsü düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri, Sarayiçi'nde yapılan açılış töreni ile başladı.

Sarayiçi Er Meydanı'nda yapılan açılış töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Açılış konuşmalarının yapılması ile devam eden törende pehlivan ve hakem heyeti, Edirne Belediyesi Bandosu eşliğinde geçit töreni düzenledi.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Türkiye'nin her yerinden güreş sevdalıların Edirne'ye geldiğini belirterek, "Bugün Türkiye'nin değişik illerinde güreş sevdalı olan, o sevdalıların güreş aşkı için Edirne'ye koştuğu gündür. Sultanların diyarına koştuğu bir gündür. İşte böyle bir günde yiğitlerin birbirine koştuğu, yiğitlerin birbiriyle helallaşak kucaklaştığı bir çayırlıkta hep beraber o yiğitleri selamlamanın huzuru içerisindeyiz" ifadelerini kullandı.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 654. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri için Edirne'ye gelen güreş severlere "hoşgeldiniz" diyerek, şunları kaydetti:

"Yiğitlerim harman olduğu şehre, Kırkpınar'ın kırk pınar olup aktığı şehre, Fatih Sultan Mehmet'in doğduğu şehre, Mimar Sinan'ın kentine, Sultan Selim'in şehrine, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti'nin serhat kenti Edirne'ye hoş geldiniz, şeref verdiniz" dedi.

654. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Ağası Seyfettin Selim, kıran kırana güreşler yapılacağına inandığını dile getirerek, "Burası er meydanı, pehlivanlara er gibi yiğit gibi güreşmek yakışır diyorum. İnanıyorum ki öyle güreşecekler. Genç kardeşlerimiz yüreklerini ortaya koyarak güreşler yapıyorlar. Umuyorum ki başpehlivanlarda kendilerine yakışır şekilde güreş yaparlar ve seyircide onları alkışlar. Bu seyirci güreş istiyor. Burada kıran kırana güreşler yapılacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.

Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın da 654. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde müsabakaya çıkacak tüm pehlivanlara başarılar dileyerek, "Ata sporumuz güreşi dünyanın gündemine taşıyan değerli basın mensuplarımıza ve 654 yıldır er meydanında bizleri yalnız bırakmayan çok değerli güreş severlere de huzurlarınızda teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Başpehlivan Fatih Atlı'nın öncülüğünde güreşlere katılan tüm pehlivanların geçiş töreni ile açılış programı son buldu.