Geçmişte topaçla oynayan çocuklar artık stres çarkı ile oynuyor. Stres çarkı, yeni nesil yetişkinler için de tesbihin yerini almaya aday bir aksesuar. Stres çarkı (İngilizcesi fidget spin ya da hand spin) adından da anlaşılacağı üzere günümüz gençlerinde stresi azalttığına inanılan ve elde fırfır döndürülen bir çark. Yeni neslin eğlence aracı stres çarkı hakkında merak ettikleriniz bu haberde...

STRES ÇARKI NEDİR?

Genel olarak sıkıntılı ya da stresli anlarda zihni dağıtmak için kullanılan bir el fırıldağı olarak tanımlanabilir. Bir dönem büyüklerin en büyük yardımcısı olan stres topuyla aynı işleve sahip olan stres çarkı haraketli olduğu için etrafınızdakilerin de dikkatini çeken bir aksesuar. Bu özelliği de stres çarkını çocuklar için daha cazip hale getiriyor.

STRES ÇARKI NASIL ÇEVİRİLİR? (FIRFIR SİSTEMİ)

Orta kısımın merkezini parmağınızla tutunuz. İçi bilyelerle dolu mekanizma zaten dönmeye hazır beklemekte. Göbek kısmından sıkı tutarak diğer parmaklarınız ile uçuna vurduğunuzda stres çarkı fırıl fırıl dönmeye başlıyor. Ustaların saatte 700 km/h ile döndürebildiği bu çark 5 dakikaya kadar potansiyel enerjisiyle turuna devam edebiliyor. Yeni başlayanlar için 45 saniye de iyi bir süre olarak kabul ediliyor. 

STRES ÇARKI NASIL YAPILIR?

Stres çarkı ilk planda basit görünmesine rağmen temel fizik kurallarına göre çalışan küçük rulmanlar ve içindeki bilyeler sayesinde fırfır dönen bir modern oyuncak. Oto sanayide falan hemen herkesin eline bir rulman geçtiğinde evirip çevirip oynamasına karşın bunun bir oyuncak halini alması günümüze kadar sürmüştür. Merkez kısımda iyi dönmesi için yağlanmış küçük bilyeli bir çark bulunur. Bunun üzeri genelde bir renkli kapakla kapatılır. Burası da çarkın ağırlık merkezini oluşturur.

FİYATLARI NASIL? (STRES ÇARKI PİYASASI)

Önceleri Uzakdoğu ve Çin kökenli alışveriş sitelerinde (Alibaba Exp vs) satışa çıkan stres çarkı (fideget spin) son dönemde iç piyasa da seri üretime geçti. 1 dolardan (kargo hariç) başlayan fiyatlarla internetten getirtilebilen stres çarkı seyyar piyasa ve oyuncakçılar da satılmaya başladı. Piyasadaki fiyatı ortalama 6-7 liradan başlayan stres çarkları kalitesine göre 20-25 TL'ye kadar alıcı buluyor. Işık sensörlüleri ise 40-50 TL'ye kadar yükselen fiyatlarla satılmakta.