Yoğun bir araştırma sürecinin ardından bir grup astronom; evrenimizin bildiğimiz yaşına çok yakın bir yaşta, bizden 13 milyar ışık yılı uzaklıkta, genç evrenin en parlak nesnesi keşfedildi. Bu keşfin detaylarına değiniyoruz.

Evrenin genç ve çalkantılı olduğu dönemde oluşan, evrenin uzak köşelerinde bulunan galaksilere kuasar adı veriliyor. Yeni keşfedilen bir kuasar, ise bugüne kadar keşfedilen diğer kuarsarlardan daha parlak. Dünya’dan 13 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan yaşlı galaksi, hala aktif bir kara deliğin etrafında dönüyor. 

Aşağıda gördüğünüz ışık ve radyo sinyalleri, kara delik etrafındaki yığılma diskleri:

Yığılma diskleri, merkezdeki kara delik tarafından çekilirken, toz ve gaza dönüşen malzemelerden oluşur. Astronomlar, şiddetle parlayan ve radyo sinyalleri yayn bu bölgeleri gözlemleyebilirler. Bu keşifte kullanılan Baseline Array radyo teleskobu, yukarıda gördüğünüz fotoğrafı çekti. 

Carnegie Bilim Enstitüsü’nden Eduarda Banados, “Bu kuasar, o dönemden günümüze kadar ulaşan en parlak kuarsardır” diyor. Bilim insanları, bu yaşlı galaksinin hareketlerini ve yapısını inceleyerek, evrenin sınırları ve anti madde hakkında daha fazla bilgi edinecekler.

Söz konusu galaksi, evrendeki diğer galaksilerin nasıl bir değişim süreci geçireceği yönünde bize rehber olacak. Belki de 13.51 milyar yıl yaşındaki Samanyolu’undan oralara bakarken, başka canlılarla göz göze geliyoruz.