Turkcell CEO'su Kaan Terzioğlu, "Mobil internet evlerimizde bulunduğu fiberin kat ve kat üstünde olacak. Birinci ekran televizyonlar değil, akıllı cihazlar olacak. Gerçek bir video öğrenim, eğitim, eğlence, sağlık hizmetlerine akıllı cihazları kullanarak ulaşmamız hazır olmamız lazım" dedi.

Sonuçlanan 4.5G ihalesin ardından açıklama yapan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Fatih Sayan, uzun süren ihale sürecinin ardından toplam KDV dahil 2.3 milyar euro ihaleye çıktıklarını hatırlatarak, 375.4 megahertzlik frekansın 3.356 milyar artı KDV(3.96 milyar euro) ile tamamladıklarını açıkladı. Sayan, "Bugünkü değerle yaklaşık 13.2 milyar TL yakın bir değerdir. Hedeflenen asgari bedelin 12.5 katı gelir elde edilmiş durumdadır" ifadelerini kullandı.

Yerlileştirmeye ilişkin olarak Sayan, yerlileştirme oranının yüzde 45'e kadar arttırıldığını söyledi. Sayan, "Telekomünikasyon sektörünün stratejik bir sektör olduğunu düşünüyoruz. Kendi ürünlerini üreten ve gerektiği takdirde ihraç eden ülke yolunda ilerliyoruz" şeklinde konuştu.

Netgsm'nin mahkeme yoluna başvuracaklarını hatırlatması üzerine Sayan, "Biz de basından bu tür haberleri okuduk ama bizse ulaşan herhangi bir bilgi yok" diye konuştu.

Turkcell CEO'su Kaan Terzioğlu, ihalenin adilane, centilmen ihale gerçekleştirildiğini belirterek, bugünkünden daha hızlı mobil internet servisini sağlamak için çalışacaklarını ifade etti.

Terzioğlu, finansmana ilişkin olarak, "Gerek öz kaynaklarımızdan gerek borçlanmak suretiyle her türlü kaynağı hazırlamış durumdayız. Bu konuda farklı bir yaklaşımımız olmayacak" ifadelerini kullandı.

Süresine ilişkin olarak Terzioğlu, "Telekom sektörünün verimli bir şekilde yatırım yapabilmesi, sürdürülebilir şekilde devam ettirilebilmesi için uzun vadeli düşünmesi lazım. 13 yıl bize göre kısa bir süre. Önümüzdeki dönemde Telekom sektörünün büyük hedeflerine katkı sağlaması için elimizden geleni yapacağız" şeklinde konuştu.

Nisan 2016'dan itibaren günlük hayatta nasıl değişimlerin yaşanacağına ilişkin soruya Terzioğlu, "Müşterilerimizin yaklaşık yüzde 50'sinde akıllı telefon var. Üçte birinin 4G ve 4.5G teknolojisine hazır olduğunu görüyoruz. Bu teknoloji sağladığımız hızların on katı hızında internet demek. Mobil internet evlerimizde bulunduğu fiberin kat ve kat üstünde olacak. Birinci ekran televizyonlar değil, akıllı cihazlar olacak. Gerçek bir video öğrenim, eğitim, eğlence, sağlık hizmetlerine akıllı cihazları kullanarak ulaşmamız hazır olmamız lazım" dedi.

Döviz kurundaki artışına yönelik olarak Terzioğlu, "Biz şirket olarak bu gibi durumlara hazırız. Geldiğimiz durum yüksek kur. Ama bunun hazırlıklarını yapmış durumdayız" diye konuştu.

Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt, önemli bir ihaleyi tamamladıklarını söyleyerek, "Önümüzdeki dönemde mobil geriş bantta Türkiye'de yeni bir döneme gireceğiz. Bizlerin dijital dönüşüm dediğimiz yolculukta bence en büyük adımlardan bir tanesi" ifadelerini kullandı.

Öğüt, sektör olarak yerlileştirme oranlarını yerine getirmek için çalışacaklarını sözlerine ekledi. ,

Türk Telekom Genel Müdürü Rami Aslan ise, son beş yılda yatırımlarını yaptıklarını belirterek, altyapının yeni teknolojiye uygun olduğunu ifade etti. Aslan, "1800 ve 900 megahertzlerde en büyük pay sahibi operatör sahibi olduğumuz için çok mutluyuz" şeklinde konuştu.