ABD Başkanı Donald Trump'ın imzaladığı Güvenlik Yetkilendirme Yasası kapsamında Çin merkezli Huawei ve ZTE markalı ürünler hükümet kurumlarında ve hükümet kurumlarıyla çalışan şirketlerce satın alınamayacak ve kullanılamayacak. Durumun birçok kurumu etkilemesi ve teknolojilerini değiştirmeye zorlaması bekleniyor.

Son aylarda ABD ve Çin arasında yaşanan ticaret gerilimi yeni sonuçlar doğurmaya devam ediyor. Bir süredir ABD hükümeti ile araları bozuk olan Çinli ZTE ve Huawei şimdi de resmi olarak yasaklandılar. Daha önce siber casusluk ve İran ile ambargoyu kırdığı gerekçesiyle ZTE zaten bir yasağa maruz kalmıştı. Yine Huawei'nin ürünleri de ABD kurumlarında kısmen de olsa yasaklanmıştı. Kısa süre önce ZTE üst yönetimini değiştirmeyi ve ceza ödemeyi kabul ederek, ABD'li üreticilerle iş yapabilmeye başlamış, ABD hükümet kurumlarındaki yasak kalkmıştı.

ABD Huawei ve ZTE'yi yasakladı!

Ancak yeni imzalanan yasa, her iki şirketin de aralarında olduğu Çİnli bazı teknoloji üreticilerinin ürünlerinin ABD hükümet kurumlarınca ya da onlarla çalışmak isteyen şirketlerce satın alınmasını yasaklıyor. Önümüzdeki iki yıl içinde uygulanmasına başlanacak olan yasak, kritik durumlar haricinde ibaresiyle, belirli bileşenlerin zorunlu durumlarda kullanımını kapsamıyor.

Yasak sonrasında Federal İletişim Komisyonu da dahil birçok hükümet kurumundaki altyapı ve sistemlerin değişmesi bekleniyor. Huawei, yaptığı açıklamayla savunma yasasına yapılan bu "rastgele eklentinin verimsiz, yanlış yönlendirilmiş ve anayasaya aykırı" olduğunu söylerken, yasağın tüketiciler ve kurumlar için maliyetleri artıracağını, "gerçek güvenlik risklerini tanımlamayı ya da tedarik zinciri güvenliğini artırmayacağını" belirtti.

ZTE ve Huawei altyapı üreticileri

Her ne kadar ağırlıklı olarak son yıllarda ürettikleri telefonlarla gündeme gelseler de her iki marka aslında ağ ve ağ donanımları konusunda dünyanın önde gelen şirketleri arasında yer alıyor. Özellikle Huawei, GSM altyapıları ve ağ donanım ürünleri konusunda önemli bir şirket. Birçok büyük altyapının arkasında imzalı olan Huawei, kurumsal ürün pazarının önemli bir oyuncusu olma özelljğini taşıyor.