Apple gelecek yıllarda neler üretecek sorusuna ise herhangi bir yanıt verilmedi. Apple bildiğiniz gibi bazı konularda öncülük eden ve bazı konularda ise getirdiği farklılıklar ile ünlü olan bir firma. Örneğin ilk iPhone lansmanı dönemin en iyi telefonu olarak dikkat çekiyor.

Macintosh bilgisayarlar ise yine dönemin en iyi cihazları olan IBM bilgisayarlara bir anda en ciddi rakip olmuştu. Apple firmasının bu cihazlar dışında tabiiki de yürüttüğü birçok proje bulunuyor. Bunları aldıkları patentlerden de anlıyoruz.

Hatta kısa bir süre önce Amerika Birleşik Devletleri Patent Ofisi'nde ortaya çıkan "akıllı yüzük" patenti de giyilebilir teknoloji için yeni bir algı olabilir. (Burada bahsettik) Ancak Apple'ın şu anda ürün olarak sunmadığı bazı patentleri de mevcut ve sizler için bu patentler arasında en iyi 8'ini sıralıyoruz. Bakalım hangi yenilikler bizleri bekliyor.    

1 -  Akıllı Yüzük - iRing

Haliyle ilk olarak en çokkonuşulan ve geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan patentten bahsetmek gerek. Apple'ın iRing ve ya Apple Ring olarak çıkarması beklenilen akılllı yüzük patenti şu anda en çok merak edilen ürün olarak dikkat çekiyor.

Bildiğimiz yüzük boyutlarında olacak ve 3D Touch, mikrofon, çeşitli sensörlerin desteği ile akıllanacak bu yüzükte bulunacak minik ekranla da bazı bilgileri görebilecek ve iPhone, iPad ve Apple TV gibi cihazlarda kumanda görevi görebileceğiz. Patentin yeni olması da ürün olarak karşımıza çıkması için daha vaktin olduğunu gösteriyor. Hatta hiç çıkmayabilir bile. Bunu zamanla göreceğiz.    

2 -  Uzun Ömürlü Batarya

Apple'ın almış olduğu ama bir türlü uygulamaya koyamadığı diğer bir patenti ise uzun ömürlü batarya olarak gösterilebilir. Aslında bunu 5.000mAh batarya koyarak da halledebilecek olan firma günümüzün en önemli cihaz detayı haline gelen incelik konusunda taviz vermeden yapmak istiyor.

Yani li-ion ya da li-po bataryalar yerine yine onlar kadar ve hatta daha ince olabilecek bir batarya olacak ve telefon, tablet gibi cihazlarda uzun uzun şarj gerektirmeyen bir batarya ömrü sunacak.

Oksijen ve hidrojen kullanılarak yapılması planlanan bu yakıt hücreleri ile abartıya gerek olmadan haftalarca sürebilecek bir batarya ömrü de oluşturulabilir. Ancak bazı patentlerin diğer firmalar tarafından kullanılmaması amacıyla alındığını da göz önünde barındırırsak Apple'ın böylesine bir bataryayı uzun süre sunmayacağını hatta belki hiç göremeyeceğimizi de varsayabiliriz.    

3 -  Biyometrik Takip Özellikli Kulaklık

Aslında böyle şekil bir adı olduğuna bakmayın. Şu anda akıllı saatlerde yani konumuz Apple iken Apple Watch'ta bulunan sağlık ve biyometrik sensörleri taşıyabilecek bir kulaklıktan bahsediyoruz. Yani hali hazırda bulunan EarPod'larda kalp atış sensörü, adımsayar vb detayların bulunabileceği bir kulaklık patenti de şu anda Apple tarafında bulunmakta. Ancak kulağımızın içinde ve beynimize o kadar yakın bir noktada sensör taşıyor olmak ne kadar hoş olur orası meçhul..  

4 -  Suya Dayanıklı Elektronik Parçalar

Apple'ın daha önce almış olduğu bu patente göre de direkt olarak cihaz değil, elektronik parçaları suya dayanıklı yapma planı yatıyor. Yani detaylı olarak bilinmiyor olsa da işlemci vb iç parçalar da kendi içinde suya dayanıklı bir yapıda olma düşüncesi ile ortaya çıkan bu patent sonucunda cihaz öyle 1-1.5mt gibi değil komple suya dayanıklı olarak düşünülebilir. Ama görür müyüz onu da bilmiyoruz.    

5 -  Yürürken Mesajlaşma

Günümüzün en tehlikeli hareketlerinden biri budur belki de. Hareket halindeyken mesaj atmak sizin yoldaki durumunuzu görmekten uzaklaştırıp kaza geçirme oranınızı tavan yaptırıyor. Apple da buna çözüm üretmek için sizin mesajlaştığınız sırada transparan bir ekran ile telefonu tuttuğunuz yerde kapanan görüntüyü telefon ekranı üzerinden aktaracak.

Yani mesajlaşma sırasında arka kamera da aktif olarak çalışarak size transparan bir ekranda mesaj yazmanızı sağlayarak yol durumunu da görebilmenizi sağlamayı amaçlıyor. Fakat işe yarar mı? Pek de bir işe yarayacağını sanmıyorum. Google Glass gibi akıllı gözlük teknolojileri bu durum için çok daha mantıklı gibi. Fakat genel manada istenen bir şey.    

6 -  Gelişmiş Sesli Mesaj Sistemi

Bunu herp filmlerde görmekteyiz ve günümüzde de bazı aygıtlar bunu yapabilme kabiliyetine sahip. Ancak hiçbiri akıcı değil. Apple'ın almış olduğu patent ile bu sorun oldukça anlaşılır, sabit ve güzel bir şekilde olacağa benziyor. Yani her kelime hatta her heceden sonra duraksayan bir sesli mesaja dönüştürme yerine size çatır çatır duraksamadan aktarabilecek bir sistemden bahsediyoruz.

Evet Siri bunu yapıyor ancak çatır çatır anlatsa daha hoş olur elbet. Aynı zamanda sesli mesajları da size düz mesaj olarak gösterebilme kabiliyetine de sahip olacak. Yani bir sesli mesa geldiğinde size ilk birkaç kelime ile konunun ne olduğunu gösterecek ve siz de sesli mesajın bulunduğunuz duruma uygunluğuna göre dinleyebileceksiniz.  

7 -  Araç Kontrolü ve Araç Bulma Sistemi

Bunu ufaktan Apple Car Play ile görmeye başladık diyebiliriz aslında. Hatta Apple Watch'ta bulunan bazı fşrmalara air (Örn. Tesla) uygulamalar ile araç kontrolü yapılabilir, saatiniz anahtar görevi görebilir. Ancak bu bir tık daha üstü olacak ve sanırım bu patent diğer açlar için değil, direkt olarak Apple Car ve ya iCar'ın ilk habercisi şeklinde düşünebiliriz. Apple cihazları ile kontrol edilebilen bir Apple arabası da fena olmaz elbet.    

8 -  Elektrikli Akıllı Araç

iCar İlk başta iCar dendi, sonradan da Apple Car gibi birçok isim yakılştırmaları yapıldı. Hatta Apple'ın şu anda inşaa aşamasında olan yeni kampüsüne geçişteki temel etmenin de bu proje olduğu söylenmekte. Lüks araç noktasında birçok bilinen markayı bile egale edebilecek ve Tesla'ya en ciddi rakip olacağı düşünülen Apple'ın bu aracı sıradan bir elektrikli araç olmanın yanı sıra akıllı olmasıyla dikkat çekecek. Şimdilik binlerce detay ve söylenti olsa da beklemekte yarar var. Ama geleceğin aracı yolda diyebiliriz.