ABD Florida'da bulunan bir yunus araştırma merkezindeki araştırmacılar, su altına televizyon yerleştirerek 11 şişe burunlu ve 5 sert-kısa dişli yunusun davranışlarını inceledi.

Yunuslara, Planet Earth belgeselinden okyanus sahneleri ve Sünger Bob çizgi filmi izletildi. Araştırmacıların amacı, yunusların gerçekçi ve animasyon görüntülerden hangisini tercih edeceğini bulmaktı.

Araştırmacılar, televizyon izleyen yunusların kafalarını salladığını ve düzensiz yüzmeye başladıklarını gözlemledi.

ERKEK YUNUSLAR DAHA ÇOK İZLİYOR

Toplanan veriye göre ise, erkek yunusların dişilere oranla daha çok televizyon izledikleri ortaya çıkarıldı. Ayrıca, televizyon izleyen erkek yunusların davranışlarında da değişiklikler gözlemlendi. Buna göre, televizyon izleyen erkek yunuslarda agresif davranışlar gözlemlendi.

Araştırmacılar ayrıca, işitme engelli yunusların dahi televizyonla ilgilendiklerini ortaya çıkardı. Buna göre, yunusların dikkatini çeken asıl şeyin hareket eden resimler (video) olabileceği belirtildi.

Ancak, yunusların belgeselleri mi yoksa çizgi filmleri mi tercih ettiği ise henüz netlik kazanmadı. Buna rağmen, televizyon izletmek, yunusların deniz yaşamına ilişkin bilgiler edinmek için kullanışlı bir yöntem.