Güney Koreli firma 2016'nın ilk çeyreğinde 81,9 milyon telefon sevk etti. Bu sayı geçen senenin ilk çeyreğindeki 82,4 milyonluk sevkiyata göre biraz geride; ancak Galaxy S7 ve S7 Edge olmasaydı fark daha da büyük olacaktı. IDC'nin Çarşamba günü yayınladığı rapora göre yeni Galaxy telefonlar adeta yok sattı.

Apple ise akıllı telefon satışlarında daha sert bir düşüş yaşadı. 2015'in ilk çeyreğinde 61,2 milyon olan sevkiyat 2016'nın ilk çeyreğinde 51,2 milyona geriledi. Böylece Apple, telefonlarda önceki yıla kıyasla ilk kez düşüş yaşamış oldu. Bunda iPhone 6S ve 6S Plus'taki yeni işlevlerin sayısının yetersiz olmasının payı olduğu düşünülüyor. Dahası akıllı telefonlara sahip olma konusunda dünyadaki önemli bölgeler, doyum noktasına ulaşmış bulunuyor. Küçük yeniliklerle gelen yeni telefonlar, telefon sahiplerinin ilgisini çekmeye yetmiyor.

Çin merkezli Huawei, 27,5 milyon telefon satışıyla Samsung ve Apple'ın arkasında üçüncü sırada yer alıyor. Firma, Çin dışında Avrupa'da sattığı alt ve üst seviye telefonlarıyla önceki seneki 17,4 milyonluk satışlarını önemli ölçüde yükseltmiş görünüyor. Listede iki yeni Çinli üreticinin adını görmek mümkün. Lenovo veXiaomi, ilk beşe girmeyi başarmış durumda.

Oppo, satışlarını 7,5 milyondan 18,5 milyona artırırken Vivo'nun satışları 6,4 milyondan 14,3 milyona artmış görünüyor. Oppo'nun aksine Vivo, satışlarının büyük kısmını Çin'de gerçekleştiriyor.

Çinli firmalar yükselişte olsalar da IDC, bu firmaların çoğunun Çin dışında pek bilinmediğini, Apple ve Samsung'a rakip olmak isteyen firmaların Avrupa ve ABD'ye açılmalarının gerektiğini söylüyor.