Birkaç hafta önce Twitter’ın finans sorumlusu bile hesabını kaptırma tehlikesi atlattı. Hesaplarınızı güvenli hâle getirmek biraz karışık görünse de yapacağınız birkaç adımla güvenlik seviyenizi arttırabilirsiniz.

Artık her platform çifte koruma adı verilen cep telefonu doğrulama işlemini başlattı. Tüm mecralardaki kimliğinizi daha güvenilir hâle getirebilirsiniz. İlk olarak mail adresinizin güvenliğini sağlayın. Hiçbir zaman mail şifrenizle sosyal platformların şifrelerini aynı yapmayın. Şifreleriniz de her zaman büyük harf, küçük harf, rakam ve sembol bulundurun. Tabii, en önemli kural ise güven vermeyen hiçbir linke tıklamayın. İnternette gezinirken karşınıza çıkan uygulamalara izin verirken iyi inceleyin. 

Twitter kullanıcıları

Ayarlar> Güvenlik ve Gizlilik kısmından 'Giriş isteklerini doğrula' kutucuğunu işaretleyin. 'Uygulama şifresi yarat' butonuna tıklayarak herhangi bir cihazdan giriş yapılabilmesi için sms kodunu aktifleştirin. Böylece cep telefonunuza gelecek mesaj olmadan hesabınız açılmaz.

Ayrıca 'Kodla giriş yap' kısmındaki 'Hesabıma giriş yapmak için her zaman bir şifre gerekli olsun' butonunu işaretleyin ve ayarları kaydedin. Mobilde Ayarlar>Güvenlik'ten 'Giriş Doğrulaması' kısmını aktifleştirin. Burada dikkat etmeniz gereken husus ise cihazınızın kaybolması veya çalınması durumunda Twitter'ın size gönderdiği 'Yedek Kod'u saklamanız. Kodun ekran fotoğrafını çekerek online bir sistem üzerinde saklayabilirsiniz.  

Gmail

Yahoo, Hotmail ve Yandex hesaplarında da güvenlik iyi ancak Gmail, hesap güvenliği konusunda oldukça başarılı. Mail adresinizi cep telefonunuzla daha güvenli hâle getirin. myaccount.google.com adresine girerek yönlendirmeleri takip edin ve cep telefonunuzun doğrulama için kullanılmasına izin verin.

Facebook

En çok kullanıcısı olan sosyal platform Facebook. Bu yüzden hesap güvenliğinde oldukça özenliler. Ayarlar > Güvenlik > Güvenlik Ayarları'ndan tüm değişiklikleri yapabilirsiniz.  'Giriş Uyarıları' başlığında herhangi yeni bir cihazdan veya tarayıcıdan hesabınıza giriş yapıldığında mail alırsınız. 

En önemli başlık 'Giriş Onayları' kısmı. Bu kısımdan bilinmeyen bir tarayıcıdan hesabınıza giriş yapıldığında telefonunuza sms ile gelecek koda ihtiyaç duyulur.
 
Yine 'Güvenilir Kişiler' kısmından hesabınıza erişmekte güçlük çekerseniz belirleyeceğiniz arkadaşlarınız aracılığı ile hesabınızı kurtarabilirsiniz. Ayrıca Instagram için de profildeki Ayarlar’dan sms doğrulamasını açarak koruma sağlayabilirsiniz.

Hesap çalındıysa ne yapılır?

Her platformun yardım merkezi bulunuyor. Twitter 'support' Facebook 'yardım merkezi' ile ileşime geçin. Size gelen mailleri kontrol edin. Sosyal platformlardan size ait olmayan cihazlardan giriş yapıldığına dair mail gelirse duruma müdahale edin. Giriş yapılan cihazın size ait olmadığını belirtin.

Altın kurallar

Kendinize ait cihazlar hariç,
Tarayıcı geçmişini temizleyin
Oturumu sürekli açık tutmayın
Tarayıcının şifrenizi hatırlamasına izin vermeyin
Anlamsız linklere tıklamayın
Her uygulamaya izin vermeyin