Norveç, 2017 itibarıyla FM radyo kullanımına son vereceğini açıkladı. Radio.no internet sitesinde yer alan habere göre, Norveç Kültür Bakanlığı geçtiğimiz hafta itibarıyla FM radyoya veda tarihini kesinleştirdi.

İskandinav ülkesinde FM yerine Digital Audio Broadcasting (DAB) radyo yayınında standart hâle gelecek. Norveç böylelikle “FM radyoyu terkeden ilk ülke” olma sıfatının sahibi olacak.

Norveç hükümeti FM radyodan DAB’ye geçiş konusundaki ilk kararını 2011’de açıklamış ve o dönemde de geçiş için 2017’yi işaret etmişti. Dijitale sorunsuz geçiş için gerekli tüm koşulların sağlandığını düşünen Norveç Kültür Bakanlığı, açıklanan geçiş tarihini onaylayarak sürece son şeklini vermiş oldu.

Norveç Kültür Bakanı Thorhild Widwey, DAB standardına geçilmesiyle birlikte radyo dinleyicilerinin daha çeşitli ve çoğulcu içeriklere daha yüksek ses kalitesiyle ulaşacağını, aynı zamanda radyonun işlevlerinin çeşitleneceğini belirtti. Dijitalleşmenin acil durumlara hazırlık sistemini de geliştireceğini vurgulayan Widwey, artan rekabetin yenilik ve gelişim için yeni fırsatlar yaratacağını sözlerine ekledi.

Teknoblog'un haberine göre Norveç’teki mevcut DAB sisteminde 22 ulusal radyo kanalı bulunuyor. 20 kanalı daha barındırma kapasitesi bulunan sistem, FM’in sunduğu mevcut 5 kanala kıyasla somut bir sıçrama vadediyor. Ülkede DAB sistemi 1995, daha gelişmiş bir versiyon olan DAB+ ise 2007 yılından bu yana kullanılıyor. Norveç Kültür Bakanlığı DAB ve DAB+ arasındaki tercihin yayıncılara bırakıldığını açıklarken, pek çok radyo istasyonunun DAB+’ı tercih edeceği düşünülüyor. Avrupa ve Güneydoğu Asya’da pek çok ülke DAB’ye geçmeyi planlasa da, henüz bu konuda somut takvim açıklayan bir ülke bulunmuyor. Norveç FM ile 11 Ocak 2017’de vedalaşacak.