Avrupa Birliği, teknoloji şirketi Google'a rekabet kurallarını ihlal ettiği iddiasıyla açtığı davada bugün karar verdi. beklentilere göre AB'nin Google'a 4.3 milyar euro (yaklaşık 5 milyar dolar) ceza kesmesi bekleniyordu. AB Komisyonu'nun rekabetten sorumlu üyesi Margrethe Vestager, AB Komisyonu'nun Google kararını bugün Türkiye saati ile 14.00'te gerçekleştirilen bir basın toplantısı ile açıkladı. Açıklanan ceza beklendiği gibi 5 milyar dolar oldu.

Google ne ile suçlanıyordu

Avrupa Komisyonu, Google'nin Android işletim sistemini rakiplerini engellemek için kullandığı iddiasını araştırmak için bir soruşturma başlatmıştı. Avrupa basınında AB Komisyonu'nun Google'a haksız rekabet nedeniyle 4.3 milyar euro ceza vereceğini iddia eden haberler çıkmıştı. AB Komisyonu geçmiş yıllarda Google'a 2.4 milyar euro ceza kesmişti.

Avrupa Birliği iki yıl önce tüketicilerin online'daki haklarını savunan bir şirketler koalisyonu olan FairSearch'ün şikayeti üzerine Android'e karşı bir soruşturma başlatmıştı. Fairsearch başlta Kayak, eXpedia, TripAdvisor gibi seyahat arama motorları tarafından kurulmuş, sonrasında Microsoft da koalisyona katılmıştı.