En kuvvetli şifreler bile çözülebilir, en güvenli zannettiğiniz hesaplar bile kırılabilir, bilgiler çalınabilir. Böyle şeyleri her gün görmeye başladık ve herkes kişisel verileri hakkında endişe içinde. Bu ortamda bizi biraz olsun rahatlatmak isteyen Google, güvenliği çift adımlı onaylama mekanizmasının ötesine geçiren USB anahtar uygulaması oluşturdu.

Google’ın yaptığı açıklamaya göre, hesaplarda aktive edilmesi önerilen çift adımlı onaylama (two-factor authentication) sistemini desteklemek için bundan böyle USB anahtar kullanabileceğiz. Bu sistemde normalde hesap onaylatmak için onay kodlarını cep telefonumuza bir SMS ile alabiliyorduk. Artık bunun yerine USB anahtarı kullanılabilecek.

Bunun en büyük faydası, orijinalmiş gibi görünen sahte Google sitelerinin sizden hesap bilgilerini çalmak için onaylama kodlarını kendilerine göndertmesine engel olması. Fiziksel USB anahtarı kullanarak telefon numaranıza sahip kötü niyetli kişilerin Google hesabınıza girmesini önlemeniz mümkün. Ayrıca USB anahtar onay için internet bağlantısına veya çalışmak için bataryaya ihtiyaç duymadığından cüzdanınızda taşıyıp her yerde kullanabilirsiniz.

Google’ın bu ek güvenlik önlemini kullanmak için bazı önşartlar var tabii. Eğer ev dışında bilgisayar kullanmıyorsanız, sadece akıllı telefon veya tablet kullanıyorsanız USB anahtarın pek manası yok. Ayrıca USB anahtar sistemi sadece Chrome tarayıcılara (versiyon 38 ve üzeri sürüm gerekli) uyumlu. Eğer yine de bu sistemi kullanmak isterseniz Amazon’dan “FIDO Universal 2nd Factor (U2F)” standartını destekleyen bir USB hafıza cihazı ısmarlayabilirsiniz.