Microsoft, dün başlayan geliştirici etkinliği Build 2016’da yeni Evrensel uygulamalardan Windows 10 “Anniversary Update”e birçok tanıtım yaptı. Tanıtımda en çok ilgi çeken yeniliklerden bir tanesi ise sonlara doğru CEO Satya Nadella tarafından gösterilen “Seeing AI” projesi oldu.

Microsoft’un üzerinde çalışmalarını sürdürdüğü Seeing AI, dünyaya bakış şeklimizi değiştirebilecek bir potansiyele sahip. Teknoloji özellikle görme engellere odaklanıyor ve etrafınızda kimlerin, nelerin olduğunu size bildiriyor. Akıllı telefonlarla veya akıllı gözlüklerle çalışabilen Seeing AI, önünüzde olup biteni tam olarak size söylüyor. Örneğin önünüzdeki adam “kaykayıyla zıplayarak çeşitli numaralar yapıyorsa” bunu öğrenebiliyorsunuz. Uygulama, etraftaki insanların yaşını, cinsiyetini ve hissiyatlarını da söyleyebiliyor.

Uygulama içerisinde görme engellilerin günlük hayatını kolaylaştıracak “okuma menüsü” gibi işlevler de bulunuyor. Seeing AI, “bana başlıkları oku” gibi sesli komutlarla başa çıkabiliyor, böylece önünüzdeki tüm metni dinlemek zorunda kalmıyorsunuz.

Seeing AI’da önemli rol oynayan Microsoft geliştiricisi ve yazılım mühendisi Saqib Shaikh, projenin kendisinden öncekilerin yıllar süren araştırmaları sayesinde ortaya çıktığını ve henüz yeni başladıklarını söylüyor. Seeing AI biraz daha gelişirse birçok insanın ve görme engellinin hayatını değiştirebilecek potansiyele sahip olacak.