Avrupa Uzay Ajansı ESA, Küçük Ayı Takımyıldızı'nın içerisindeki en parlak yıldız olan Kutup Yıldızı Polaris'e yönelik olarak bir mesaj gönderdi.

"21.Yüzyıl'ın Mesajı" sıfatıyla 434 ışık yılı uzaklıktaki yıldıza gönderilen mesajın içeriğini, geleceğe ilişkin bir soru oluşturdu.

Radyo dalgaları ile oluşturulan mesaj; " How will our present environmental interactions shape the future? (Varlığımız, geleceği ne ölçüde şekillendirecek? ) " şeklinde oldu.
 



Bilim insanları 9 kelime, 56 harften oluşan mesajın Kutup Yıldızı'na ulaşmasının on binlerce yıl sürebileceğini söylüyorlar.

Kutup Yıldızı adıyla bilinen Polaris-Ursae Minoris, halk arasında Kutup Yıldızı, Şimal Yıldızı, Demirkazık gibi isimlerle anılmıştır.

Dünyanın ekseni ile hemen hemen aynı doğrultuda olan Ursae Minoris, diğer gök cisimlerinin aksine gün boyunca yer değiştirmiyor ve daime kuzeyi gösteriyor.

Bu özelliği ile tarih boyunca insanların yön bulma ve seyir etme amacıyla kullandıkları yıldız, 3 yıldızdan oluşan Küçük Ayı Takımyıldız sisteminin en parlak yıldızı olarak betimleniyor.

Kutup Yıldızı, Dünya üzerinde yalnızca Kuzey Yarım Küre üzerinden görülebiliyor.