Hafta sonu yaşanan kimi alım satımlardan sonra Apple’ın hisse senetleri iyiden iyiye düşerken, Microsoft Apple’ı geride bıraktı.

Geçtiğimiz ay 1 trilyon dolar değere ulaşan ilk Amerika Birleşik Devletleri şirketi olan Apple, adını tarihe yazdırmıştı. Buna rağmen 1 trilyon doları gördükten sonra sert düşüşler yaşamaya başlayan şirket, rakiplerinin gerisinde kalmıştı. Hafta sonu senetlerinin değerlerindeki düşüşleri engelleyemeyen Apple, 746 milyar dolara kadar gerilemişti.

Aynı dönemde yükselişe geçen Microsoft hisseleriyse şirketin değerini 753 milyar dolar seviyesine getirdi. Böylece Microsoft, Amazon’un arkasından en değerli ikinci şirket konumuna gelirken, Apple’ı üçüncü sıraya itmiş oldu. Apple hisselerindeki düşüşün sebebiyse hemen aşağıdaki gibi sıralandı.

Apple değer kaybetmesinin sebepleri

  1. iPhone satışları: Pek çok hissedar, eylül ayında tanıtılan telefonların yeterli satış rakamlarına ulaşamayacağını düşünüyor ve şimdiden ellerindeki hisseleri satıyorlar.
  2. Fiyatların yüksekliği: Apple’ın ilk günden bu yana telefonları için yüksek fiyatlar belirlemesi, ilerleyen günlerde şirketin başına bela olabilir. Dünya çapında yaşanan ekonomik resesyon dalgası, Apple’ın satışlarını dip yaptırabilir.
  3. Uygulamaların karlılığı: Yatırımcılar, ApplePay, Apple Music ve App Store gibi hizmetlerin karlılığına yeteri kadar güvenmiyorlar. Bu uygulamaların daha fazla para kazandıracak modellere geçmeleri, yatırımcıları geri çekebilir.
  4. ABD – Çin gerilimi: Her ne kadar tasarımını ABD’de yapsa da neredeyse bütün üretim bandı Çin’de olan Apple, iki ülke arasındaki sürtüşmeden etkileniyor ve ilerleyen günlerde iki ülke arasında çıkacak olası ticaret ambargoları, Apple’ın bütün üretimini bitirebilir.