Her şeyimizin dijital alanlarda kayıtlı olması, güvenliğimiz açısından endişe duymamıza neden oluyor. Bütün sırlarımızı bilen akıllı telefonlarımızı yakın çevremize verirken bile tereddüt ederken, HummingBad isimli zararlı yazılım, size fark ettirmeden her şeyinizi satıyor.

10 MİLYON ANDROİD VİRÜSLÜ

Check Point isimli bir siber güvenlik firması, HummingBad ismi verilen zararlı yazılımın 10 milyonun üzerinde cihaz üzerinde etkili olduğunu saptadı. İşin ilginç kısmı ise HummingBad adlı zararlı yazılımın Yingmobşirketi çalışanları tarafından yazılmış olması. Yingmob, Çin'de reklam analizleriyle ilgilenen multi-milyon dolarlık bir şirket.

BİRİ OLMAZSA DİĞERİ

HummingBad, Android cihazların kök dizinlerini rootkit vasıtasıyla ele geçiriyor. Eğer bunu başaramazsa, sahte güncelleme bildirimleriylekullanıcıyı kandırmaya çalışarak kendisine yönetici yetkileri sağlamaya çalışıyor.

YÜZBİNLERCE DOLAR KAZANDIRAN VİRÜS

Kullanıcı, telefonun kontrolünü bu yazılıma verdiği andan itibaren zararlı yazılım, izin istemeksizin reklamlara tıklıyor ve uygulamalar indiriyor. Bu sayede reklam gelirlerini artıran virüs, yaratıcılarına aylık 300,000$ gelirsağlıyor.

UYGULAMALARIN HEPSİ VİRÜSLÜ DEĞİL

Bu yazılımı oluşturan ekip, ele geçirdikleri telefonlardaki bilgileri de satıyor. Check Point'in sağladığı verilere göre, 85 milyon akıllı telefon, Yingmob'un uygulamalarını yüklemiş durumda. Fakat ilginçtir ki bu uygulamaların çok azı zararlı yazılım içeriyor. Çin'de 1,6 milyon, Hindistan'da 1,35 milyon, ABD'de ise 280 bin civarında telefon virüsü taşıyor.

Check Point, virüsü keşfettiği Şubat ayından itibaren takip ediyor. Virüsün sorumlusu olarak Yingmob'un 25 kişilik “Okyanus Ötesi için Yazılım Ekibi” gösteriliyor.