NASA’nın internet sitesinde yer alan haberde, 1 Ekim 2014’ten bu yana bağlantı sağlanamayan Güneş Karasal İlişkiler Gözlemevi’nin (STEREO) iki uzay aracından biri “STEREO-B” ile yeninden bağlantı kurulduğu bildirildi.

NASA, uzay araçlarıyla bağlantı kurmaya yarayan büyük radyo antenlerinden oluşan uluslararası iletişim ağı, Derin Uzay Ağı’nı (DSN) kullanarak uzay mekiğinden yeniden sinyal almayı başardı.

NASA, 2006 yılında, güneşin hareketlerini daha iyi anlamak için Güneş Karasal İlişkiler Gözlemevi A ve B uzay araçlarını uzaya konuşlandırmış, böylece Güneş’ten, Dünya’dan alınamayan daha fazla görüntünün elde edilmesi sağlanmıştı.

STEREO-A Dünya’ya daha yakın bir yörüngeye yerleştirilirken, “STEREO-B” Dünya’nın gerisinde, Güneş’e daha yakın bir yerde konumlanmıştı.

NASA’nın uzay aracını 2014’te kasıtlı olarak yeniden başlatmasının ardından, Güneş Karasal İlişkiler Gözlemevi -B son iki yıldır devre dışı kalmıştı.

Güneş Karasal İlişkiler Gözlemevi uzay araçları, Güneş’ten fırlayan yüklü parçacıklardan meydana gelen büyük patlamaların kaynağını bulmayı amaçlıyor.