İnsan evriminde ezber bozan gelişme... BBC ve Guardian’da yer alan habere göre araştırma, modern insanın Avrupa’ya varmasından 20 bin yıl önce, şu anki İspanya sınırlarında mağara çizimleri yaptıklarını ileri sürüyor. Ayrıca, boyalı deniz kabuklarını mücevherat olarak kullanmış gibi görünüyorlar.

Sanatın daha önce, türümüze (Homo sapiens) özgü ve evrimsel kuzenlerinin çok ötesinde bir davranış olduğu düşünülüyordu.Keşfedilen mağara tablolarında Neandertal ellerin stent baskılar, geometrik desenler ve kırmızı daireler bulunuyor. Bilim insanları, İspanya'da birbirinden yüzlerce kilometre uzaklıkta bulunan üç mağaradaki antik sanat eserlerinin üzerinde oluşmuş kalsit tabakadan yola çıkarak tarih saptaması yaptı. Araştırmacılar doğru yaşı elde etmek için uranyum-toryum denilen bir teknik kullandılar. Resimlerde oluşan mineral kabuklara dahil olan radyoaktif uranyum bozunumunun ölçülmesine dayanıyor.


Bilbao kentinin yakınlarındaki La Pasiega Mağarası'nda bulunan, merdiven benzeri bir çizimin en az 64 bin 800(Tarih, asgari 64.000 yıllık bir yaşa sahip olduğunu gösteriyor ancak hayvanların ve diğer sembollerin daha sonra boyalı olup olmadığı belli değil), İspanya'nın batısında bulunan Maltravieso Mağarası'ndaki bir el şeklinin ien az 66 bin 700 yıllık olduğu ve Malaga yakınlarındaki Ardales Mağarası'nın duvarlarında perde benzeri desenler oluşturan dikit ve sarkıtların kırmızıya boyanmış olduğu ve en az 65 bin 500 yıllık olduğu belirtiliyor.

Resimlerinin yaratıcılarının ifade ettiği şey ise henüz tahmin edilir düzeyde değil. Leipzig’deki Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü’nnden Dirk Hoffmann “Herhangi birinin ne anlama geldiğini bilmiyoruz” diyor.

Hoffman ve diğerleri, Science Advances dergisinde çıkan ikinci bir araştırmada da İspanya'nın güneydoğusundaki Aviones adındaki bir deniz mağarasında Neandertaller tarafından boyanmış ve süslenmiş deniz kabukları bulduklarını açıkladı. Süslemeli deniz kabuklarının 115.000 yıl önce Neandertal eseri olduğu ve uzun sanatsal bir geleneğin işaret ettiği anlaşılıyor. Bu açıklamalar, modern insana özgü farzedilen sanat becerisinin ve imgeleme yetisinin tek bir türe özgü olmadığının göstergesi olarak farzediliyor.

Tarihsel açıdan bakıldığında, eserler ve sembolik düşünme, modern insanların bilişsel üstünlüğünün bir kanıtı olarak kalmıştır – bu bizim türümüzü tanımlayan istisnai becerilerin örnekleridir. 19. yüzyılda Düsseldorf yakınlarındaki Neander vadisinde ilk iskeletler ortaya çıkarıldığında, Neandertaller basın yoluyla kötülenmişti. Alman biyolog Ernst Haeckel, diğer bilim adamlarını Homo stupidus türünün adını vermeye ikna edemese de, Neandertallerin ahlaki veya teistik düşüncelerin yetersiz olduğunü açıklamıştı.

Barselona Üniversitesi ekibinden bir araştırmacı olan João Zilhão, “Bu keşif zihnimde beliren Neandertal tartışmalarını kapatıyor” dedi. “Onlar bizim ailenin bir parçası, bizim atalarımız ve bilişsel açıdan bizden uzak ve zeka açısından bizden daha az zeki bir konumda bulunmuyorlar. Sadece insanlığın artık şu an varolmayan bir türü.” diyor.