Facebook tarafından satın alınan Oculus tarafından geliştirilen sanal gerçeklik gözlüğü Oculus Go resmi olarak satışa sunuldu. Bilgisayar ya da telefona ihtiyaç duyulmayan Oculus Go, sanal gerçeklik teknolojisinde önemli adımlardan biri olarak kabul ediliyor. Bağımsız olarak çalışabildiği için sanal gerçeklik yani VR teknolojisini deneyimlemek isteyenlere önemli bir alternatif olan cihazın yurtdışı fiyatı 32 GB depolama alanına sahip versiyon için 199 dolar, 64 GB depolama alanına sahip olan cihaz içinse 249 dolar olarak açıklandı.

Oculus Go ne işe yarar?

1000'in üzerinde oyun ve uygulamaya ekosistemine sahip olan Oculus Go, firmanın uzun zamandır beklenen bir ürünüydü. Göze takılarak kullanılan ürün sanal gerçeklik dünyasına adım atılmasını sağlıyor. Üzerinde entegre olarak bulunan 3 boyutlu ses deneyimi sağlayan hoparlörlere sahip olan ürünün, kendi ekranı bulunuyor. 2017 yılında bizzat Mark Zuckerberg tarafından tanıtılan gözlük, bu yıl sessiz sedasız satışa sunuldu.

Oculus Go, Türkiye'de resmi olarak satılan bir ürün olmasa da Türkçe dil desteği olan bir sitesi bulunuyor.

Yeteri kadar ilgi görmüyor

Sanal gerçeklik yani VR teknolojileri büyük hayallerle tanıtılsa ve özellikle teknoloji firmalarının bu alandaki önemli destekleri olsa da kullanım zorlukları, içerik yetersizliği ve sundukları deneyimin anlatıldığı kadar başarılı olmaması gibi sebeplerden dolayı pek tutulmadı.

Piyasada kendi ekranı olan sanal gerçeklik gözlükleri olduğu gibi akıllı telefonlarla kullanılan ürünler de bulunuyor. Özellikle oyun sektörünün ilgi gösterdiği bu gözlükler uzun süreli kullanımda gözleri yorması, mide bulantısı ve benzeri şikayetlere sebep olduğu için yaygınlaşamadı. Halen Sony'nin PlayStation için geliştirdiğ bir VR çözümü bulunuyor ve piyasada satılıyor. Ancak bu cihazın bile çok fazla ilgi gördüğünü söylemek mümkün değil.