Toplantıda gelecek yıl Türkiye'nin çeyrek asırlık şirketlerinden birisi olacaklarını belirterek, 25 yılda kartlarla ödeme sistemlerinin gelişimine aracılık ettiklerini söyledi.

Bankalara tek elden hizmet sunduklarını ve kaynak israfının önüne geçtiklerini dile getiren Canko, dünya ödeme sistemlerine örnek olduklarının altını çizdi. BKM'nin kuruluşundan bugüne yaptığı hizmetleri hatırlatan Canko, BKMLab hakkında bilgi verdi.

Canko, projeleri hayata geçirmekte lokomotif rol üstlenen BKMLab'ın 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren bin metrekarelik yeni alanında hizmet vermeye devam edeceğini bildirerek, BKMLab'da, ödeme sistemleri sektöründe çalışanlara seminer, eğitim ve benzeri konularda bilgi verileceğini ve ödemeler sisteminde yeni girişimlere de kapılarının açık olacağını kaydetti.

BKM olarak teknoloji giderlerinin yüzde 20'sini Ar-Ge çalışmalarına harcadıklarını anlatan Canko, 50'den fazla mühendisin 7/24 teknoloji operasyonlarını yönettiklerini ve aynı zamanda yazılım geliştirme ve güvenlik konularında da hizmet verdiklerini ifade etti.

"Bize deseniz ki, BKM olarak kaç iş yapıyorsunuz? Cevap 98. En önemli işiniz ne? Tabii ki güvenlik" diyen Canko, güvenliği kendileri için "olmazsa olmaz" bir unsur olduğunu vurguladı.

Canko, bankaların ortak gücü olan BKM'nin ödeme sistemlerinin gelişimine katkı sağlamak amacıyla yeni bir uygulamayı daha hayata geçirdiğini belirterek, "BKM Express, giyilebilir ödemeyi başlatan ilk dijital cüzdan oldu. Giyilebilir cihazlar üzerinden ödeme imkanı sunan BKM Express, kullanıcılarına Google Glass üzerinden alışveriş deneyimi yaşatacak" diye konuştu.

Göz kırparak veya sesli komutla alışveriş

Bu uygulama sayesinde, 16 bankanın kredi kartı ve banka kartının tanımlanabildiği BKM Express ile Google Glass'tan alışveriş yapmak için "göz kırpmak" ve "sesli komut" vermenin yeterli olacağını aktaran Canko, şöyle devam etti:

"BKMLab tarafından geliştirilen ve Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyan dijital cüzdan BKM Express ile Google Glass'tan ödeme yönteminden yararlanabilmek için BKM Express üyesi olmak yeterli olacak. Mevcut üyeler ise şifreleri ile dijital cüzdanlarına ulaşabilecek. Bu aşamadan sonra Google Glass üzerinden açılan BKM Express uygulaması ve sesli komutlar ile BKM Express kullanıcısı almış olduğu ürünün ödemesini yapabilecek. BKMLab, önümüzdeki dönemde adından çok söz ettirecek projelere imza atacak. BKMLab'ın, yeni ödeme teknikleri ile ödeme sistemleri sektörüne ivme katacak ve kart kullanıcılarının hayatını kolaylaştıracak birçok projeyi hayata geçirmesini hedefliyoruz.

BKMLab, kart sahiplerinin ya da gelecekte kart kullanıcısı olacak kişilerin, kullanım oranını yükseltecek inovasyonlar, yeni yöntem ve uygulamalar geliştirecek. Ayrıca banka müşterisi olmayan kişilerin ve değişen gelişen hedef kitlenin ihtiyaçlarını anlayarak, çözüm önerileri ve yapıları sağlamak üzere çalışmalara imza atacak. Geliştirilecek her uygulama ile ödeme sistemlerinin dijital dönüşümüne öncülük edecek BKMLab, sektörün lokomotifi görevini de üstlenmiş olacak."

Soner Canko, ödeme sistemleri sektöründe bir ilk olan BKMLab'ın deneyimli mühendislerden oluşan bir kadro ile hayata geçirildiğini ifade ederek, "BKMLab, yeni teknolojileri ödeme sistemleri sektörüne kazandırmayı ve sektörle teknoloji dünyası arasında verimli bir köprü olmayı amaçlıyor. Bugüne kadar hayata geçirilen birçok proje ile dünyanın birçok ülkesinin ilgiyle takip ettiği BKM, BKMLab ile geliştirilecek konsept ve deneysel projelerle, ödeme sistemleri alanında dünyaya örnek olmaya devam edecek" değerlendirmesini yaptı.

Google Glass üzerinden BKM Express ile BKM Express Cafe'de ilk ödemeyi gazetecilerle birlikte yapan Canko, bugün Google Glass'la başlayan giyilebilir cihazlar ile başlayan ödeme yöntemin farklı cihazlarda da gündeme gelmesi için çalıştıklarını sözlerine ekledi.