Kablosuz ağ teknolojisi günden güne gelişmeye devam ediyor. Rusya’nın Tomsk şehrindeki bilim insanları, su altındayken Wi-Fi teknolojisini çalıştırmayı başardı.

Önümüzdeki yıllarda su altındayken cihazlara Wi-Fi yoluyla internet sağlanabilecek. Tomsk Politeknik Üniversitesi (TPU) Deniz Jeolojisi Telekominikasyon Laboratuvarı Bölüm Başkanı Yuri Svinolupov’un yaptığı açıklamada, deniz altındayken 1.2 kilobit hızında veri aktarımını gerçekleştirdiklerini belirtti.

Şu anda Rusya’da benzer aletlerin saniyede 0.2 kilobit veri aktarımı yapabildiğini söyleyen Svinolupov, “Modem şu an 200 bit hızında veri aktarabiliyor. Aletin teknik özelliklerini yabancı ülkelerdekilerle karşılaştığımız zaman en iyiler arasında yer aldığını görüyoruz. Rusya’da ise benzeri yok” dedi.

Vali Yardımcısı Mihail Sonkin ise bu projeyle birlikte belirli noktalara daha güvenli ve hızlı bir şekilde veri aktarımı sağlamayı amaçladıklarını söyledi. 6 km derinlikten veri aktarımını geçekleştirdiklerini söyleyen Sonkin, “Önümüzdeki dönemde amacımız bilgi akışı, bilgi toplama ve aktarma, görüntü tanımlama gibi konulara yoğunlaşmak ve bu alanlarda çalışmalar yapmak” bilgisini paylaştı.

Araştırmacılar, bu teknolojinin çevre sorunlarının tespit edilmesine ve çözülmesine yardımcı olabileceğini söylüyor.