Son dönemde hayatımıza hız kesmeden giren akıllı telefonların kameraları oldukça iyileştirilmiş durumda. Teknolojik imkanların farklı seviyelere taşıdığı kameraların kaydettiği videolar, görüntü kalitesi açısından profesyonel makineleri pek de aratmıyor. Öyle ki, son dönemde birçok yönetmen mobil cihazlarla çekilmiş filmlerini teker teker beğeniye sunuyor. Ancak şöyle bir gerçek var ki, kaliteli video çekmek sadece kayıt tuşuna basmaktan geçmiyor.

İşte bu noktada bilinmesi gereken altın değerindeki altı püf noktası;

POZLAMA KİLİDİNİ KULLANIN

“Akıllı telefonların kameraları video çekimi sırasında odaklamayı ve pozlamayı otomatik olarak ayarlar. Bunu devre dışı bırakabilir ve odaklamayı istediğiniz yere uygulayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken şey, kameranın odaklanmasını istediğiniz görüntünün üzerine dokunmak ve basılı tutmak.”

DİJİTAL ZOOM’DAN KAÇININ

“Video çekimi yaparken kameraların dijital zoom özelliğini kullandığınızda çekmiş olduğunuz videoların kalitesi düşecektir. Bu nedenle çektiğiniz videoların kaliteli olmasını istiyorsanız video çekimi sırasında dijital zoom kullanmaktan kaçının. Bunun yerine telefonunuzu yaklaştırmaya özen gösterin. Son dönemde çıkan bazı telefonların kamerasında ise optik zoom özelliği bulunuyor. Eğer telefonunuz bu özelliğe sahipse kullanmanızda bir sakınca yok.”

YATAY ÇEKİM YAPIN

“Akıllı telefonlarınız ile video çekimi yaparken telefonunuzu yatay olarak kullanın. Özellikle de çektiğiniz videoyu başka bir yerde kullanacaksanız yatay video çekmeniz daha da önemli hale geliyor. Çünkü tüm yayın mecraları videoları yatay olarak göstermek üzere tasarlanmıştır. Dikey bir video çektiğinizde görüntü kalitesinde istediğiniz sonucu alamayabilirsiniz. Ayrıca kişi videosu veya röportaj çekiyorsanız mutlaka baş ve bakış boşluğu bırakın. Bu videonun daha estetik ve profesyonel görünmesini sağlayacaktır.”

TRİPOD KULLANIN

“Video çekimi yaparken en çok korkulan şeylerden biri de videonun titremesidir. Videonun kalitesi de işte burada ortaya çıkıyor. Çoğu akıllı telefonun kamerası optik sabitleme özelliği sunsa da çok fazla titremenin olduğu çekimlerde çok kaliteli sonuçlar vermeyebiliyor. Bu nedenle tripod kullanmanız video çekiminde size daha kaliteli sonuçlar sunacaktır.”

AYDINLATMAYA DİKKAT EDİN

“Video çekimlerinde mümkün olduğu kadar aydınlık mekânları tercih edin. Çünkü yeterince iyi aydınlatılmamış ortamlarda en iyi kameraya bile sahip olsanız istediğiniz kaliteli videoları çekemeyebilirsiniz. Işığın hem renk hem de yoğunluk olarak aynı olduğu ortamlarda video çekimi yapmayı tercih edin. Yeterince aydınlatılamamış ortamlarda çekim yaparken telefonunuzun flaşına güvenmeyin. İmkânınız varsa ortamı aydınlatacak farklı ışıklar kullanın.”

SES KALİTESİNİ AYARLAYIN

“Video çekimi yaptığınız ortamın ses yansıması ve ekosu ne kadar düşük olursa çekmek istediğiniz sesler de o kadar kaliteli olacaktır. Çekimden önce de mutlaka ses testi yapın.”