Mikroblog paylaşım sitesi Twitter, 2015 yılının sosyal medyada en çok paylaşılan ve en çok tartışılan konularını derledi. Dünya gündeminde en popüler etiketleri derleyen Twitter’ın listesinde sığınmacı krizi ve Paris saldırıları gibi güncel olayların yanı sıra rengi tartışma konusu olan elbise gibi eğlenceli konular da var.

#RefugeesWelcome etiketi, 2015’te sayıları giderek artan sığınmacıların Avrupa'ya yolculuğunu kapsadı. Orta Doğu ve Afrika ülkelerindeki insani krizlerden kaçarak Avrupa'ya ulaşabilmek için zorlu yollardan geçen milyonlarca kişi hayatlarını tehlikeye attı. Akdeniz ve Ege’de on binlerce kişi derme çatma botlarla boğulurken, Avrupa’ya varabilenler de çoğu ülkede düşmanca karşılandı. Bu yabancı düşmanlığına tepki gösterenler de sığınmacıların ülkelerinde iyi karşılanması için bu etiketle destek çağrısı yaptı.

refugees.jpg

#ParisAttacks etiketi, Kasım 2015’te 130 kişinin öldüğü IŞİD saldırılarının ardından dünya gündemine oturdu. 2015’în ilk ayında da Charlie Hebdo adlı mizah dergisine yönelik silahlı saldırı sonrası ‘Je Suis Charlie’ etiketi de yüzbinlerce kullanıcı tarafından paylaşıldı.

paris-aje.jpg

#BlackLivesMatter etiketi ABD’de polisin ırkçı ayrımcılık uygulayarak ABD’li siyahlara yönelik şiddetine karşı bir tepki hareketi olarak kuruldu.9 milyondan fazla Tweet’te geçen bu ifade, #Ferguson, #Charleston ve #Baltimore gibi siyahların öldürüldüğü yerlerin etiketleriyle de özdeşleşti.

blacklivesmatter.jpg

#PlutoFlyby etiketi, NASA’nın New Horizons adlı uzay aracının Güneş Sistemi’nin en uzak gezegeni Plüton’a yakın geçişiyle popüler oldu. Uzay aracının çektiği Plüton fotoğrafları 1 milyondan fazla paylaşıldı.

nasa.jpg

#TheDress etiketi ise 2015’in en sıra dışı sosyal medya gündemi oldu. Aynı elbisenin farklı ışıklarda çekilen iki fotoğrafı üzerinden başlatılan renk tartışması kısa sürede bu yılın en ilginç sosyal medya trendiydi. Kullanıcılar elbisenin mavi-siyah mı yoksa beyaz-altın rengi mi olduğu konusunda hararetli tartışmalara girdi. Şubat ayının son günlerinde bu etiketle 4,4 milyon Tweet paylaşıldı.

elbise-001.jpg

Twitter ayrıca 2015'te favori özelliği yerine beğenme özelliği getirdi ve Tweet'lere anket ekleme seçeneği sunuldu.

Kaynak: Al Jazeera ve Twitter