Facebook şemsiye altında çalışan WhatsAppartık bağlı olduğu sosyal medya devi ile kullanıcı bilgileri paylaşmaya başlayacağını duyurdu.

Whatsapp üzerinde reklam gösterimi oolmadığını biliyoruz ancak bu, WhatsApp'ın reklam verenler tarafından kullanılmayacağı anlamına gelmiyor. Bundan böyle Facebook'ta gösterilecek reklamlarda, kişilerin WhatsApp'akayıtlı telefon bilgileriyle edinilen bilgilerinin de kullanılacağı duyuruldu. Ancak bu özellik kullanıcılar tarafından opsiyonel olarak kapatılabilecek.

WhatsApp Verdiği Sözü Tutmuyor

Aslında bir noktada bu söz konusu değişim, WhatsApp'ın artık kar amaçlı bir araç olacağının işareti olarak değerlendirilebilir. Çünkü daha önce 1 milyardan fazla kullanıcısının gizliliğini koruyacağınsöz veren uygulama artık bu sözünden caymış da oluyor. Bu ikilem ile ilgili olarak Facebook'unWhatsApp'dan aldığı telefon numaralarını kesinlikle paylaşmayacağı ve şirketlerle paylaşmayacağı söyleniyor ama biz biliyoruz ki, veriler daha önce devlet kurumları ve reklam verenlerle paylaşılmış hatta belli ücretlerle satılmıştı.

WhatsApp Facebook İşbirliği Ne Anlama Gelecek?

Bu drurumda WhatsApp'ın yeni bir kullanıcı sözleşmesi derlemesi gerekecek. Bu yeni gizlilik sözleşmesiyle birlikte şirketin Facebook ile daha yakın bir ilişki içinde olmasının da önü açılcaka. Burada kullanıcılar için sözleşmenin bazı kurallarını kabul edip etmeme opsiyonu da sunulabilecek. Şirket tarafından yapılan açıklamada WhatsApp telefon numaranızı Facebook ile paylaşmayacağını ancak dev sosyal ağla koordinasyon içinde çalışacağını ifade ediyor.

WhatsApp açıklamasında aslında artık Facebook ile el ele verip işletmelerin kullanıcılarına mesaj atmasına izin vereceğini ima ediyor. Bu bilidirisinede şirket işletmeler için, SMS ve telefon çağrılarına alternatif bir iletişim kanalı olma özelliğini önümüzdeki aylarda denemeye başlayacağını da söylüyor.

Kısaca artık Facebook'taki gibi WhatsApp hesabınıza da olur olmaz zamanlarda gelebilecek reklam mesajlarına hazır olun.

****

Dünyada en çok kullanılan anlık mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp, 2014 yılında Facebooktarafından rekor fiyata satın alınmıştı. Facebook'un bünyesinde girmesinden sonra gizlilik açısından bazı kesimi endişelendiren WhatsApp, uçtan uca şifreleme sistemini devreye sokması ile yüreklere su serpmişti.

WhatsApp, bugün ise 4 yıl sonra hizmet koşulları ve gizlilik politikasını güncelledi. WhatsApp'ın yeni gizlilik politikası doğrultusunda kişi bilgileri Facebook ile paylaşılacak. Ancak söylenene göre Facebook bu bilgileri yayınlamayacak.

Peki, WhatsApp bilgileri ile Facebook ne yapacak?

WhatsApp bilgileriniz Facebook'ta!

WhatsApp'ta paylaştığınız hiçbir şey, mesajlarınız, fotoğraflarınız ve hesap bilginiz dahil olmak üzere Facebook'ta veya herhangi bir diğer uygulamamızda başkalarının görmesi için paylaşılmayacak.

Ancak WhatsApp bilgileriniz Facebook'un datasında bulunacak. İlerleyen dönemde reklamamaçlı bir yenilik duyurulduğunda Facebook kitlesel reklam için bu bilgilerden faydalanabilir.

Uçtan uca şifreleme ile mesajlar okunmuyor

Gizlilik, uçtan uca şifreleme ve güvenlik özellikleri WhatsApp'ın bir parçası olarak geliştirildi. Mesajlarınız teslim edildikten sonra WhatsApp onlar saklamıyor. Mesajlarınız uçtan ucaşifrelendiğinde, WhatsApp'ın ve diğer üçüncü partilerin onları okuması mümkün değil.

WhatsApp, kurumsal sektöre mi giriyor?

Sipariş, işlem, teslimat ve gönderi bildirimleri, ürün ve servis güncellemeleri ve pazarlama gibi konularda sizin ve işletmelerin WhatsApp'ı kullanarak iletişimde olmalarının yolları araştırılıyor.

Örneğin, seyahatinizle ilgili uçuş durum bilgisi alabilirsiniz, bir satın almanızla ilgili fatura alabilirsiniz veya teslimatınızla ilgili bildirim alabilirsiniz. Alabileceğiniz pazarlama mesajları ilginizi çekebilecek bazı teklifler sunabilir.

İstenmeyen mesajlara (spam) maruz kalmanızı biz de istemiyoruz, tüm bu mesajlarınızı ve iletişimleri yönetebilirsiniz.