ABD güvenlik güçlerinin hedefine iPhone'un ardından mobil mesajlaşma uygulaması WhatsApp'ı yerleştirdi. New York Times'ın iddiasına göre, 1 milyar kullanıcısı bulunan uygulamadaki şifrelenmiş mesajların kırılmasına olanak sağlanması için WhatsApp'tan bir yol bulunması istendi. 

Aynı habere göre, ABD yargısı WhatsApp'tan şifrelenmiş mesajlara güvenlik birimlerinin ulaşmasını sağlayacak bir esneklik geliştirmesini talep etti. 

BREZİLYA BENZER BİR TELPTE BULUNMUŞTU 

Geçtiğimiz aylarda benzer bir taleple Brezilya'da karşılaşan WhatsApp'tan bir uyuşturucu soruşturması kapsamında şifrelenmiş mesajları yetkililer ile paylaşması istenmişti  

WhatsApp'ı bünyesinde bulunduran sosyal medya devi Facebook Apple'ın FBI ile giriştiği mücadelede iPhone'ların kırılmasına karşı çıkmasına destek vermişti.  

New York Times'ın geçtiğimiz haftalarda ortaya attığı başka bir iddiaya göre, FBI'nın San Bernardino terör saldırısının zanlılarından birine ait olan iPhone'un şifresini kırmaya yardım etme talebini reddeden Apple, hükümet tarafından kırılması imkansız iPhonelar üretmek için çalışmalara başladı. 

FBI - APPLE "SAVAŞI"NIN GEÇMİŞİ 

ABD’nin California eyaletindeki San Bernardino kentinde engellilere hizmet veren bir merkeze geçen yılın aralık ayında düzenlenen saldırıda 14 kişi hayatını kaybetmiş ve 28 kişi yaralanmıştı.

Eylemi terör saldırısı olarak nitelendiren FBI, saldırganlardan Seyid Rıdvan Faruk’un kullandığı iPhoneun şifresinin kırılması için Apple’dan teknik yardım talep etmişti. 
 
FBI, Apple'ın talebini geri çevirmesi üzerine Los Angeles şehrindeki federal mahkemeye başvurmuş ve mahkemenin yargıcı Sheri Pym, Apple'ın FBI'nın soruşturmasına teknik yardım sağlaması gerektiğine hükmetmişti. 
 
Apple'ın Üst Düzey Yöneticisi (CEO) Tim Cook ise mahkeme kararının ardından yaptığı açıklamada, şirketin, FBI'nın taleplerini yerine getirmesinin dünyadaki bütün iPhone'ların güvenliğini tehlikeye atacağını dile getirerek, mahkeme kararına uymayacaklarını duyurmuştu.