Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Kliniği'nde kornea nakillerine başlandı. Kliniğe ilk başvuran hastalardan olan 37 yaşındaki Fatma Kilte, gerçekleştirilen kornea nakli ile yıllar sonra yeniden görmeye başladı.

Yrd. Doç. Dr. Necip Kara, hastanın ilk muayenesinde gözün kornea tabakasında delinme tespit ettiklerini ve ilk etapta acil olarak sezaryen ile yeni doğum yapmış kadının göbek bağından alınan zar parçası ile yama yaparak gözün enfeksiyon kapmasını ve tamamen kaybını önlediklerini, ardından da nakil ameliyatı gerçekleştirdiklerini söyledi. Yapılan kornea naklinin başarılı bir şekilde gerçekleştiğini ve hastanın tekrar görmeye başladığını belirten Dr. Kara, "Hastamız yıllardır süren görememe ve ağrı şikayetlerinden kurtuldu. O'nun yüzündeki mutluluk ifadesi, bizim en büyük kazancımız" dedi.

KORNEA BANKASI AÇILACAK

Şahinbey Araştırma ve Uygulama Merkezi Hastanesi'nde kornea bankası kurulması için çalışmaların sürdüğünü ifade eden Yrd. Doç. Dr. Necip Kara, açıklamasının devamında şunları söyledi:

"Yakın bir zamanda gerekli ruhsat alındığında daha çok sayıda hastaya kornea nakli yapacağımızı düşünüyorum. Kornea nakli ameliyatları günümüzde çok büyük yeniliklere kavuştu. Tam kat kornea nakli olduğu gibi, sadece korneanın patolojik kısmının değiştirildiği lameller kornea nakli günümüzde yaygın olarak yapılmaya başlandı. Kornea nakli konusunda diğer bir ilerleme de dikişsiz kornea nakli konusunda oldu. Rutinde sıklıkla uygulanan prosedür dikişli kornea nakli olmakla birlikte, uygun hastalarda çok küçük bir kesiden dikişsiz kornea nakli yapılabiliyor. Bu da hem hastanın konforunu arttırmakta, hem de erken görsel iyileşmeyi sağlamaktadır. Hastanemizde, kornea bankasının açılmasından sonra uygun hastalarda bu tür ileri düzey kornea nakli ameliyatlarını yapmayı planlamaktayız."

"YENİ BAŞARILARA İMZA ATACAĞIZ"

GAÜN Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Elbeyli ise, gerçekleştirilen kornea naklinin başarı ile sonuçlandırılmasından memnuniyet duyduğunu belirterek, "Operasyonu gerçekleştiren hekim arkadaşımız ve ameliyat ekibini yürekten kutluyorum. Hastamıza da geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Gaziantep'in yanı sıra tüm bölgesine hizmet veren kliniğimiz, gerçekten yoğun bir taleple karşı karşıya. Mümkün olduğunca taleplere cevap vermeye çalışıyoruz. Kliniğimiz gerek teknolojik, gerekse personel kadrosu açısından ileri seviyede. Önümüzdeki dönemde çok daha önemli ve başarılı ameliyatlara imza atılacağından şüphem yok" şeklinde konuştu.

GAÜN Kornea Nakline Başladı

GAÜN Kornea Nakline Başladı

Kaynak: İhlas Haber Ajansı