Eskişehir Görme Engelliler Dayanışma Derneği (GÖRSEM), İŞKUR ile birlikte sürdürdüğü proje kapsamında aşçı yardımcılığı eğitimini tamamlayan görme engellilere sertifikalarını verdi.

Yaklaşık 5,5 ay boyunca aşçı yardımcılığı kursuna katılan görme engelliler, sertifikalarını alarak kurstan mezun oldular. Toplamda 10 kursiyer mezun olurken, yeni açılan kurs ile 10 görme engelliye daha pasta yapımı konusunda eğitim verilecek. Sertifika töreninde bilgi veren GÖRSEM Eskişehir Şube Başkanı Özcan Kaçar, beşinci kursu açtıklarını söyledi. Görme engellilerin öğrenmek için mücadele ettiklerini anlatan Kaçar, "Kursu tamamlayanlara yüzde 10 istihdam garantisi veriyoruz. Bu kursa katılanlardan en az birini işe yerleştireceğiz. Biz engelli olsak da durmuyoruz ve öğrenmek için mücadele veriyoruz. En az sağlıklı bireyler kadar çaba gösteriyoruz. İŞKUR aracılığı ile öğretmenimiz gönderiliyor. Öğretmenimizin anlattıklarından sınav oluyoruz. Ayrıca kursiyerlere İŞKUR günlük ücret veriyor. Arkadaşların iş kazası sigortası da yatırılıyor" dedi.

MEZUNLAR PROJEDEN ÇOK MEMNUN

Kurstan mezun olan İsmail Aydemir ise pasta, börek, kek gibi ürünleri yapmayı öğrendiğini söyledi. Uygulamadan memnun olduğunu söyleyen görme engelli Aydemir, "İŞKUR kabul ederse ben tekrar kursa katılmak isterim. Yeni şeyler öğrenmek isterim. Bu projeyi destekleyen herkese çok teşekkür ederim. Onların sayesinde diplomamızı aldık" şeklinde konuştu.

Mezun olan diğer görme engellilerden Bayram Kurnaz, "Aşçılık alanında çok fazla yemek yapmayı öğrendim. Projenin çok fazla faydası oldu. Çok memnun kaldım ve bu tür projeler devam ederse katılım göstereceğim. Tek yaşıyorum. Bu proje ile kimseye muhtaç olmadan yemeğimi ve temizliğimi yapıyorum. Önceden dışarıdan yemek söylüyordum" ifadelerini kullandı.

"MERAK OLMADAN ÖĞRENİLMEZ"

Toplamda 5 kurs boyunca öğretmenlik yapan Saliha Çil de, öğrencilerden memnun olduğunu söyledi. Üç hafta boyunca teorik bilgileri verdiklerini aktaran Çil, "Üç haftanın ardından uygulamaya geçiyoruz. Yıllık planlamamıza uygun olarak kurslarımızı sürdürüyoruz. Arkadaşlarımıza bir şeyler öğretmeye çalışıyoruz. Kendi hayatlarını idame ettirebilecek, ailesine ve çevresindeki insanlara bir şeyler sunabilecek bilgileri öğretmeye çalışıyoruz. Kurs bittikten sonra öğrencilerimiz meslek edinmiş oluyorlar. Öğrencilerim çok istekli ve meraklı. Zaten en önemlisi de bu. Merak etmedikçe hiçbir şey öğrenilmez" değerlendirmesinde bulundu.

Görme Engelliler Sertifikalarını Aldı

Görme Engelliler Sertifikalarını Aldı

Görme Engelliler Sertifikalarını Aldı

Kaynak: İhlas Haber Ajansı