Kadın Hakları İnsan Halkarıdır projesi kapsamında Kırşehir'de Ukça-Der tarafından bin 8 kadın ile görüşüldü.

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yerel ve Ulusal STK'ların Kapasitesinin Güçlendirilmesi Hibe Programı kapsamında görüşülen bin 8 kişinin "Türkiye'nin demokratikleşmesi ve kadın-erkek eşitliğinin sağlanması" adına bilgilendirildiği öğrenildi.

Uluslar Arası Çocuk Kadın Engelliler Derneği Başkanı Şefika Kımçak, kadına yönelik şiddet karşısında yerel birimlerin güçlendirilmesi için yeni birimlerin oluşması ve kadın iletişiminin sağlanması adına çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Kımçak kadına yönelik yürütülen projeler hakkında verdiği bilgilendirmede, "Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile yapılan ortaklık neticesinde sığınma evi projelerinin diğer illere de yayılımını sağlamaya çalışmaktayız. Kadına yönelik şiddet türleri etkileri kadının şiddetten korunması yönünde bilinç arttırıcı çalışmalarımız var" dedi.

"KADINLARIN ÇOCUKLARI İLE KALABİLECEKLERİ FİZİKİ ORTAMLAR OLUŞTURULDU"

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 2009 yılında 8 ilde kadın sığınma evi projesi kapsamında Gaziantep kadın sığınma evi projesinin deneyimlerinin anlatıldığı ve kadınların çocukları ile birlikte kalabilecekleri fiziki ortamların oluşturulduğunu anlatan Kımçak, "Proje kapsamında kadının güçlendirilmesi kamu kurum ve kuruluşlarında atölye çalışmalarının yapılması için çalışmalar sıklaştırılırken yapılan alan çalışması ile de şiddete uğramış kadınlar ve bu yönde etki altında kalmış kişileri İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı'na yönlendirmekteyiz. Düzenlenen proje ile 6 ilde en az 20 bin kadına ulaşmayı hedefliyoruz. Proje ile birlikte Kadına yönelik şiddet çalışan yerel ulusal ve uluslar arası kadın kuruluşları arasındaki iletişimin etkili ve sürdürülebilir biçimde kurulması ve güçlendirilmesi sağlanacak, Kadınların kadına yönelik şiddet konusunda farkındalık yaşamaları, şiddetten kurtulmak için çaba harcamaları sağlanacak, yerel yönetimlerle ve diğer yerel kurum ve kuruluşlarla yakın ilişkiler geliştirerek yeni sığınma evi, danışma merkezleri açılmasına katkı sağlanarak, mevcutların güçlendirilecek, toplumsal cinsiyet rolleri konusunda farkındalık yaratıcı materyal geliştirilip, etkinlikler ve kampanyalar düzenlenerek farkındalık ve duyarlılık yaratılacaktır.

Başka illerde de uygulanabilecek sürdürülebilir bir yöntem yaratılmış olacaktır" diye konuştu.

Gaziantep KAMER tarafından yürütülen proje Şanlıurfa, Erzurum, Trabzon, Nevşehir ve Kırşehir'de uygulanmakta olduğunu ifade eden Kımçak, "Projeyi yürütmek üzere toplam 30 kadın sorumluluk almıştır. Proje kapsamındaki illerde çalışacak kadınlar ile benzer çalışmalar yapan 50 kadın kuruluşu işbirlikleri gerçekleştirilmektedir. 6 ilde işbirliği yapılacak 400 kamu kurum veya kuruluşu ile görüşülmekte ve görüşmelerimiz devam etmektedir. 6 ilde hane ziyaretleri ile ulaşılacak ve yüz yüze görüşmeler yapılacak 13. bin kadına ulaşılıp kadınların ihtiyaç ve profillerinin belirleneceği formlar doldurulmuştur. Aynı kadınların ihtiyaçlarına cevap vermek üzere çok sayıda mahalle toplantıları düzenlemiş/düzenlenmektedir. Proje kapsamında hazırlanan Poster ve broşürlerin düzenlenen toplantılar, yerel medya, yapılacak toplantılara katılan kadınlar aracılığı ile 6 ilde en az 20 bin kişiye ulaşacağı hesaplanmıştır" ifadelerini kullandı.

Kırşehir'inde yer aldığı proje kapsamında alan çalışmaları ve mahalle toplantıları da başlatılacak.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı