1992 yılında Muğla'nın Akyaka mahallesinde başlayan Gökova Geometri ve Topoloji kongresi 22 yıldır devam ediyor. Alanında en uzun soluklu konferanslardan birisi olan çalışmanın Enstitüye dönüşmesi için yetkililerin adım atmasını bekliyor. Geometri ve Topoloji alanında son gelişmelerin değerlendirildiği toplantılara dünyanın sayılı bilim insanlarının yanı sıra, sınırlı sayıda Lisansüstü öğrenci alınıyor.

"TÜRKİYE, BİLİME ÖNEM VEREN, BİLİMİNSANI BİR BAŞBAKAN'A SAHİP"

25 Mayıs 2015 tarihinde 22'ncisi başlayan kongreye katılan, 2006-2011 yılları arasında Hausdorff Araştırma Enstitüsü Direktörü olan, daha önce Oberwolfach Matematik Merkezi Direktörlüğü de yapmış olan ve şu anda Max Planck Enstitüsünde konuk öğretim üyesi olan, Bonn Üniversitesi öğretim üyesi Matthias Kreck, 1945'lerde Almanya'nın savaş sonraki hali ile Türkiye'nin şimdiki halini kıyasladı. Kreck , "O dönemin Matematikçileri kendi çabaları ile orman içinde ıssız bir yerde bir araya geldiler. Almanya'daki ve dışarıdaki Matematikçiler bir araya geldi. Almanya'nın yeniden inşası sırasında yokluğa rağmen oluşumun başkanı Almanya'nın Başbakanından Enstitü kurulması için destek talebinde bulundu. 10 bin mark gibi cüzi bir rakamla Oberwolfach Enstitüsü kuruldu. Zamanın Şansölyesi Konrad Adenauer geleceği görerek yatırım yaptı. Şu an bunun karşılığı olarak, Türkiye'de bu kadar güzel bir etkinliği ifade eden Gökova var. Bu Türkiye için büyük bir şans. Almanya'daki Enstitünün kuruluşunun bu kadar cüzi bir para ile nerelere geldiği ortada. Şu an Türkiye, bilime büyük önem veren ve kendisi de bilim insanı olan bir Başbakan'a sahip. Biz Enstitüye sıfırdan başladık. Fakat Gökova'da yıllardır devam eden bir çalışma var ve bu Türkiye için önemli bir mesafe. Gökova konferansları en azından sıfırdan başlamıyor ve çok çok ilerlemiş bir yapıya sahip. Matematik bulunduğumuz yüzyılda anahtar bilim durumunda. Buraya gelen çok ünlü matematikçiler ile genç matematikçilerin bir araya gelişi bu Geometri-Topoloji oluşumunu ileriye taşıyacak önemli faktörlerden birisi " dedi.

"GÖKOVA ARTIK KURUMSALLAŞMALI"

Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şahin Koçak, Gökova Geometri ve Topoloji konferansının Cumhuriyet tarihinin Matematik alanında yaşanmış en büyük birkaç olayından birisi olduğunu söyledi. Koçak, "Bu konferanslarımıza günümüzün en iyi matematikçileri geliyor. Günümüzün Archimedes'leri Newton'ları geliyor. Bir sene içinde dünyada Geometri ve Topoloji alanında ne gibi gelişmeler oldu ise onların yaratıcıları buraya geliyor. Lisansüstü öğrencilerimiz Dünyada olup biteni birinci elden burada takip etme imkânına kavuşuyorlar, Dünyadan ve Türkiye'den gelen hocalar ile doğrudan temas kurma imkânları oluyor. Geçtiğimiz 22 yılın en iyi ürünü olarak bu öğrencilerimizden düzinelercesinin birinci sınıf araştırmacı, matematikçi olarak hem yurt içinde, hem de yurt dışında çalıştıklarını büyük bir gurur ile gözlemliyorum. Bu konferansların bu noktadan sonra yitirilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Bugüne kadar yıllık ve tesadüfi destekler ile bugünlere gelinebildi. Bundan sonra bu Gökova konferans serisinin mutlak surette bir Enstitü formatında kurumsallaşması gerektiğine inanıyorum. Bu gerçekleşirse eğer, devletin Türk bilimine, matematik alanı özelinde yapabileceği tarihsel bir katkı olur. Burada en üst düzeyde Matematik araştırması gündeme geliyor. Gökova konferansının belli bir bütçe ile kurumsallaşması gerektiğine inanıyorum" dedi.

Matematikçilerin Başbakan’dan Enstitü Talebi

Matematikçilerin Başbakan’dan Enstitü Talebi

Matematikçilerin Başbakan’dan Enstitü Talebi

Kaynak: İhlas Haber Ajansı