Trump yönetimi, 2015'te imzalanan nükleer anlaşmayla kaldırılan tüm yaptırımları yeniden yürürlüğe koydu. Yaptırımların ilk dilimi 7 Ağustos'ta, ikinci dilimi de bugün devreye girdi.

Bugün uygulamaya konulan yaptırımlar, İran ekonomisinin temel direkleri konumundaki petrol ihracatı, deniz taşımacılığı ve bankacılık sektörlerini vurdu.

Yaptırımlar, İran'la ticaret yapan ülkeleri de olumsuz etkileyecek.

Yine de Trump ile yönetiminin defalarca 'tarihin en büyük yaptırımından, İran'a bugüne değinki en büyük darbeden', 5 Kasım'dan itibaren İran'la iş yapacak her kurumu ve devleti çok sert cezalandıracağından söz etmesine karşın, uluslararası destek toplayamadığı için planından önemli ödünler vermek zorunda kaldığı dikkatlerden kaçmadı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran'dan petrol alımıyla ilgili yaptırımlarda geçici muafiyet uygulanacak 8 ülkeyi açıkladı: Çin, Güney Kore, Hindistan, İtalya, Japonya, Tayvan, Türkiye, Yunanistan…

Bu 8 ülke, İran'dan en çok petrol alan ülkeler arasında.

Daha önce geçici muafiyet süresinin en fazla 180 gün olacağı ve akabinde petrol alımında daha da azaltıma gidilmesinin talep edileceği söylenmişti. Bugünkü basın toplantısında muafiyet süresiyle ilgili açıklama yapılmadı.

Basın toplantısında, bu 8 ülkenin petrol ihracatını sıfırlamak için biraz daha Pompeo, 20'den fazla ülkenin zaten İran'dan petrol alımını kıstığını, İran'ın petrol satışının günde 1 milyon varilden fazla azaldığını söyledi.

Hazine Bakanı Steven Mnuchin de Avrupa Birliği'nin (AB) İran'la arasında insani yardım ve bazı ticari falliyetler dahil belli transferleri devam ettirmesine izin vereceklerini söyledi.

Daha önce AB, İran ile ticareti sürdürebilmek adına yeni bir kurumsal yapı oluşturma çalışmaları yürüttüğünü duyurmuştu.

İki bakanın 'ABD'nin gelmiş geçmiş uyguladıkları arasında en serti', 'tarihin en geniş kapsamlısı ve en uzunu' diye nitelediği yaptırım listesine 700'den fazla kişi ve kurum konuldu.

Basın toplantısında, Trump'ın İran'a yaptırımlarla ilgili Taht Oyunlarını anıştıran paylaşım yaptığı hatırlatılıp bunun münasip olup olmadığı soruldu.

Pompeo, "(İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı) Kasım Süleymani'nin buna cevabını gördünüz, onun elinde Amerikan kanı var. Kesinlikle komik bir durum değil. İranlılar Amerikan askerlerinin canlarını tehlikeye atan adımlar atıyorlar. Hiçbiriniz umursamıyorsunuz" yanıtını verdi.

YAPTIRIM LİSTESİNDE KİMLER VAR?

* İran Atom Enerjisi Kurumu ile 23 iştiraki

* İran hükümetine bağlı, ülkenin en büyük yolcu uçağı taşıyıcısı İran Havayolları (Iran Air) ile 65'ten fazla uçağı

* 50 İran bankası ve iştirakleri

* 200'den fazla kişi ile sahip oldukları gemiler

* Belarus merkezli 2 banka