AB'nin yürütme organı Avrupa Komisyonu'nun 2018 Türkiye raporunda, OHAL'e gecikmeksizin son verilmesi, öncelikle hukuk devleti ve temel haklardaki olumsuz eğilimin tersine çevrilmesi talep edildi.

AB'ye aday ülkelerle ilgili yıllık rapor yayımlayan Avrupa Komisyonu'nun 2018 raporunda, Türkiye'nin insan hakları ve hukuk devleti alanlarında dev adımlarla AB'den uzaklaşmaya devam ettiği ifade edildi.

Türkiye'nin öncelikle hukuk devleti ve temel haklardaki olumsuz eğilimi tersine çevirmesi gerektiği dile getirildi.

Raporda 15 Temmuz 2016 darbe girişimi kınanırken ''OHAL, hükümetin darbe girişiminden sorumlu terör örgütü diye tanımladığı Gülen hareketini tasfiye etmek kadar arka planda saldırılar tekrarlanırken terörle mücadeleyi desteklemek için ilan edildi'' denildi.

OHAL'e gecikmeksizin son verilmesi talep edildi, OHAL kapsamında çıkarılan KHK'lar 'orantısız' bulunarak eleştirildi, düzeltilmesi için Avrupa Konseyi ile işbirliği çağrısı yapıldı.

Türkiye'nin sığınmacılar konusunda gösterdiği çabalar ise 'olağanüstü' diye nitelenerek övüldü.

Raporda Türkiye'nin AB'ye üyelik müzkarelerinde yeni başlık açılmasına yönelik bir öneri yer almadı, ancak müzakerelerin sonlandırılması tavsiyesinde de bulunulmadı.