Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Venezuela'da açıklamalarda bulundu. Tarihi bir ziyarete şahitlik edildiğini belirten Erdoğan, "Tarihi bir ziyarete şahitlik ediyoruz. Ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlamasını bekliyorum. Venezüella'yı ülkemizin ortağı olarak görüyorum. Venezüella ile ekonomik ilişkilerimiz güçlü bir potansiyel barındırıyor. Venezüella ile işbirliğimizi geliştirmeye gayret ediyoruz. İş adamlarımızdan büyük beklentilerimiz var" dedi.

"Türkiye ekonomisi, sahip olduğu sağlam temeller üzerinde tüm engelleme girişimlerine ve saldırılara rağmen güçlü bir performans sergiliyor" diyen Başkan Erdoğan, "Son aylarda ağır ekonomik saldırıya maruz kalan bir ülke olarak, küresel ticaret sisteminin parametrelerini yok sayan keyfilikleri tasvip etmiyoruz" şeklinde konuştu.

ALTIMIZDA BÜROKRATİK OLİGORŞİ VAR, BAŞKANLAR OLARAK BUNA FIRSAT VERMEMEMİZ LAZIM'

Erdoğan, "İki ülke olarak bu aşamaya gelene kadar çok badireler atlattık. Ziyaretim vesilesiyle bu toplantının düzenleniyor olmasını çok önemsiyorum. Maduro ile yakın işbirliği içerisinde olacağız. Bu güçlü birliği bazı tarafların rahatsız ettiğinin farkındayım. İslam düşmanlığının attığı bir dönede sayın Maduro'nun örnek tavrı son derece kıymetli. Venezüella halkının iradesini gasp etmeye yönelik girişimleri asla kabul etmiyoruz. Altımızda bizim bürokratik oligarşi vardır. Bizler de başkanlar olarak bürokratik oligarşiye fırsat vermemeliyiz. Yoksa avuçlarında oynatırlar. Bütün bu işbirliğini en iyi şekilde sürdürmemiz lazım" diye konuştu.

'LATİN AMERİKA VE KARAYİPLER BÖLGESİ İLE TİCARİ İLİŞKİLERİMİZDE SON 10 YILDA ÖNEMLİ MESAFELER ALDIK'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Venezüella'dan Türkiye'ye gelişler daha da artacaktır. Paraguay'da açtığımız büyükelçilik ile bölgedeki büyükelçilik sayımızı 16 ya yükselttik. Latin Amerika ve Karayipler bölgesinde ticari ilişkilerimizde son 10 yılda önemli mesafe aldık. Siyasi meselelerde bir halkın toptan cezalandırarak çözüme kavuşturulamayacağı geçmişte yaşanan olaylarla ortadadır. Türkiye olarak kural temelli şeffaf bir ticaret ile tüm ülkeler ile önyargısız bir tutum benimsiyoruz. Bugün, karşı karşıya olduğumuz en önemli sorunların başında terör gelmektedir" ifadesini kullandı.

ERDOĞAN'DAN SİMON BOLİVAR ANIT MEZARI'NA ZİYARET

Öte yandan Simon Bolivar Anıt Mezarı'nı ziyaret eden Erdoğan, anıt önünde ellerindeki Türk ve Venezuela bayraklarıyla kendisini bekleyen çocukları selamlayarak hatıra fotoğrafı çektirdi.

Anıt hakkında yetkililerden bilgi alan ve şeref defterini imzalayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şeref defterine şunları yazdı:

"Türkiye'den Venezuela'ya Cumhurbaşkanı düzeyindeki ilk resmi ziyareti gerçekleştiriyor olmanın büyük onur ve mutluluğunu yaşıyorum. Latin Amerika'nın bağımsızlık mücadelesinin sembolü Venezuela halkının efsanevi lideri Simon Bolivar'ı anıt mezarının başında saygıyla yad ediyorum. Başkentimiz Ankara'nın en merkezi caddesinden birine ismini vererek hatırasına sahip çıktığımız El Libertador, geride bıraktığı eşsiz miras ile Venezuela ve Latin Amerika ile beraber tüm dünya genelinde bağımsızlık ateşini harlamaya devam edecektir."