‘Türkiye’nin girişimci genç beyni’ diye pazarlanan bilgisayar yazılımcısı Mehmet Aydın internet üzerinden yüksek kar vaadiyle sanal hayvan satan ‘Çiftlik Bank’ı kurmuştu. ‘Genç beyin’ 2 yılda topladığı paralarla kayboldu. Mehmet Aydın’ın Uruguay’da olduğu ileri sürüldü. Uzmanların “Bu yapılan dolandırıcılık” uyarısına rağmen hiçbir önlem alınmayınca, ’Genç beyin’, 80 bin kişiden topladığı 511 milyon TL ile sırra kadem bastı.

2016 SONUNDA KURULDU

Bursalı 27 yaşındaki Mehmet Aydın, 2016 sonunda “Bilgisayar yazılımcısıyım” diyerek ortaya çıktı ve “200 bin lira yatırana aylık 50 bin lira kazanç” vaadiyle ‘Çiftlik Bank’ı kurdu. İnternet üzerinden oynanan sanal bir oyun olan Çiftlik Bank’a on binlerce kişi para yatırdı. Oyuncular yatırdıkları paralarla sanal tavuk, inek veya keçi sahibi oluyor ve kar payı alıyorlardı.

PARALAR KIBRIS'A AKTARILDI

Üye sayısı 500 bine çıkan şirket vergi vermemek için merkezini KKTC’de kurdu. Toplanan paralar da Kıbrıs’a aktarıldı. Para yatıran üyelerine güven vermek için çeşitli illerde göstermelik tesisler kuruldu. Uzmanlar 8 aydır “Bu geçmişte de benzerlerini gördüğümüz ve ‘saadet zinciri’ diye bilinen dolandırıcılık modelidir. Binlerce kişi mağdur olacak. Tedbir alınmalı” diyordu.
 
"ÜLKEMİZ ÜZERİNDE OYNANAN OYUNLAR VAR"

Mehmet Aydın ortadan kaybolmadan önce Çiftlik Bank ile ilgili iddialar için “Ülkemiz üzerinde oynanan bazı oyunlar var. Bizim yatırımlarımız bazı kesimleri rahatsız ediyor. Haberler asılsız” demişti.

 ÇİFTÇİLER TESİSİ BASTI

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 28 Aralık’ta Çiftlik Bank için suç duyurusunda bulundu. Gümrük Bakanlığı da ‘Nitelikli dolandırıcılık’ suçlaması yaptı. Yeni üye alamadığı için geliri kesilen Çiftlik Bank’ın saadet zinciri çöktü. Yatırımları çöpe giden birçok kişi suç duyurusunda bulundu. Sırra kadem basan Mehmet Aydın, SPK raporuna göre; 77 bin 843 kişiden 511 milyon TL toplamıştı.

ÇİFTLİKBANK'IN SAHİBİ, KARISINDAN 2 AY ÖNCE BOŞANMIŞ

Çiftlik Bank ile binlerce kişiyi dolandırdığı ve kardeşi Fatih Aydın firar eden Mehmet Aydın'ın eşi Sıla Soysal'dan 2 ay önce boşandığı öğrenildi. Soysal'ın iddiasına göre Çiftlikbank'ın sahibi Aydın Dubai'ye oradan da Uruguay'a kaçtı. "Benim fikrime göre bu planlanmış bir şeydi. Bu kadar para toplantıktan sonra insan bu kadar kolay kaçamaz" diyen Soysal, Aydın'ın yurt dışına 40 milyon dolar aktardığını ileri sürdü.

İnternethaber.com'da yer alan habere göre Aydın'ın eşi Soysal, eski eşi Mehmet Aydın'ın kardeşi Fatih Aydın ile birlikte Dubai'ye oradan da Uruguay'a kaçtığını ileri sürdü. Mehmet Aydın'ın yurt dışına kaçmadan boşadığı karısı Sıla Aydın ortaya çıkarak konuştu. Mehmet Aydın'ın eşi Sıla Aydın (Soysal) kocasından Ocak 2018'de boşandığını açıkladı. Kendisini de ölümle tehdit ettiklerini söyleyen Sıla Soysal şunları anlattı;

"Mehmet bana hep iyi tarafını gösterdi. Benim fikrime göre bu planlanmış bir şeydi. Bu kadar para toplantıktan sonra insan bu kadar kolay kaçamaz. Ben Mehmet Aydın'ı dolandırmış olsaydım servetime servet katmış olmalıydım. Ben Çiftlik Bank ile aklımdaki soru işaretleri dolayısıyla boşandım. O paralar ona helal olmayacak. İnsanları kandırdı. Çiftlik Bank açılışlarına koşarken bir açıklama yapabilirdi. 3 aydır ortada yok. Herkes beni arıyor. Ben 20 yaşındayım hakaretlere uğruyorum."

YURT DIŞINDAKİ ŞİRKETİNE 40 MİLYON DOLAR AKTARDI

Sıla Aydın yurt dışında da Mehmet Aydın'ın şirketleri olduğunu da iddia etti. Dediğine göre o hesaplara 40 milyon dolar da aktarılmış. Mehmet Aydın'ın genel müdürü olan Niyazi Karakoç'un oğlunun da Çiftlikbank'ın sahibi ile firarda olduğu ve söz konusu yurt dışı şirkette hissesinin olduğu öne sürdü.

Çiftlik Bank'ın sahibi Mehmet Aydın kayınpederinin eşinin hesabına yolladığı paralara el koyduğunu iddia etmişti. Sıla Soysal ise böyle bir şey olmadığını ifade ederek, "Benim babam onu dolandırmış olsa babamın dehşet parası olurdu. Bunu bakanlar ya da devlet tarafındakiler kolaylıkla açıklığa kavuşturabilir. Ben de şikayetçi olacağım. Bu kadar insanın hakkını ödeyemem" dedi.