Türkiye ile ABD dışişleri bakanlarının görüşmesinin ardından "Türkiye-ABD stratejik ortaklığı hakkında ortak açıklama"sı yapıldı.

TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'un Ankara Palas'taki toplantısının ardından yapılan açıklamada, Türkiye ve ABD'nin müttefik ve stratejik ortak olarak güvenliklerine ve savunmalarına karşılıklı ve tartışmasız bağlılıkları teyit edildi.

Tarafların 65 yıldır NATO müttefiki ve stratejik ortak olduğu vurgulanan açıklamada, "iki halk, ilişkilerini, paylaştıkları hedeflerin ve çıkarların ilerletilmesi, ayrıca dünya genelinde demokrasi, hukukun üstünlüğü ve bireysel özgürlüklerin teşviki için hayati görmektedir." denildi.

ABD'nin Türkiye'de 15 Temmuz 2016 tarihinde meydana gelen hain darbe girişimini kınadığı belirtilen açıklamada, Türkiye'nin demokratik yollarla seçilmiş hükümetiyle ve Türk halkıyla tam dayanışma içerisinde olduğu kaydedildi.

Açıklamada iki devletin, uzun süreli müttefikliği ışığında, ikili ilişkilerde öne çıkan meseleleri çözme konusundaki vaadini teyit ettiği, bu amaca yönelik olarak sonuç odaklı bir mekanizma oluşturulması konusunda anlaşmaya vardığı, bu mekanizmanın en geç mart ayı ortasına kadar hayata geçirileceği ifade edildi.

Ortak gündemin küresel bir gündem olduğu belirtilen açıklamada, bunun terörle mücadele, kitle imha silahlarının yayılmasına karşı koyma, Suriye ve Irak dahil Ortadoğu'ya kalıcı barış ve istikrar getirme, enerji güvenliğini sağlama, radikalleşme ve şiddete varan aşırıcılık ve İslam karşıtlığıyla mücadele gibi birçok konuyu kapsadığı teyit edildi.

Ortak açıklamada, Türkiye ile ABD'nin uzun süreli müttefikler olarak terörizmin her türü ve biçimiyle ortak mücadeleye olan kararlılıklarını teyit ettikleri, DEAŞ, PKK, El-Kaide ve diğer tüm terör örgütleri ile bu terör örgütlerinin uzantılarıyla mücadele konusundaki kararlılıkları yinelendi. Tarafların, iki ülke halklarını doğrudan hedef alan terör tehditlerine karşı meşru müdafaa haklarını tanıdıkları bildirildi.

Türkiye ve ABD'nin Suriye'nin toprak bütünlüğü ve ulusal birliğinin muhafazasına bağlılıklarının teyit edildiği açıklamada, "Suriye içinde oldu bittiler yaratılmasına ve demografik değişimlere yönelik tüm girişimlere karşı kararlıklıkla dururlar." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Suriye'nin dönüşümü ve istikrara kavuşturulması konusunda eş güdüm içinde olunmaya devam edileceği vurgulanarak, iki ülkenin Suriye krizi için sadece siyasi bir çözümün sözkonusu olabileceği ve bunun yaşayabilir bir siyasi dönüşümü gerektirdiğini kabul ettiği kaydedildi.

Tarafların, BM Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararında belirtilen yerleşik parlamenter ve Cenevre Süreci çerçevesinde bu sonucun elde edilmesi için işbirliklerini yoğunlaştırmayı kararlaştırdığı vurgulandı.

ÇAVUŞOĞLU: "TOPU TAÇA ATMAYALIM"

Çavuşoğlu’nun şunları kaydetti;

“Topu taca atmayalım. Artık oyalama yok. İki tarafında beklentileri var. Biz FETÖ ve ABD’nin YPG’ye verdiği destek konusunda beklentilerimizi net bir şekilde dile getirdik. Bugüne kadar verilen sözler oldu, tutulmayan sözler de oldu. O nedenle bundan sonra sonuç odaklı adımları nasıl atabiliriz? Bu konuları konuştuk. Tüm bu konuları kapsayacak bir mekanizma kararı alındı.

Bu mekanizmalar iki tarafın beklentilerini karşılaşacak şekilde olacak. Dün ve bugün yaptığımız toplantılar endişelerimizin karşılanması, bölgesel konular bakımından kritik öneme haiz olmuştur. Ben inanıyorum ki birlikte geleceğe yönelik adımlar atarız, bölgesel işbirliğimizi güçlendiririz.”

TİLLERSON: TÜRKİYE İLE ABD ARASINDAKİ İLİŞKİ ÇOK DERİN

Çavuşoğlu’nun ardından Tillerson şunları kaydetti;

“Türkiye ve ABD arasındaki ilişki çok derin bir ilişki. Türk birlikleri Kore’da Afganistan’da ABD ile birlikte çalıştı. Türkiye üç kıtanın bir kavşağında bulunan çok önemli bir üllke. Bağımsız bir Suriye’nin kurulması için birlikte çalışmamız gerekiyor. Suriye’nin demokratik olarak yeniden kurulması çok önemlidir. Türkiye’nin güvenli bir şekilde sınırlarını koruması istemesini tabiki ciddiye alıyoruz. Suriye’deki hedeflerimiz bakımından Türkiye’ye son derece açık davrandık.”

Tillerson Membiç ile ilgili bir soruya, şu yanıtı verdi:

“Spesifik olarak aramızda sorun olan konuları çalışmayı taahüt ettik. ikimizin de hedefleri ortak. Özellikle IŞİD ile mücadele konusunda bir koordinasyon gerçekleştireceğiz. Önce Menbiç konusunu ele alacağız.  Çalışma grubu aracıyla Menbiç üzerinde çalışacağız ve Cenevre sürecini destekleyeceğiz. Türkiye’nin de bu şekilde güvenli bir şekilde sınırlarını korumasanı sağlamış olacağız”