TC Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin dünyada su konusunda ilk 3'e gireceğini belirterek, "Kıbrıs'a bizim teknolojimiz olmasaydı kimse suyu götüremezdi." dedi.

Bakan Eroğlu, makamında, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu ve beraberindeki heyeti kabul etti.      

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla KKTC'nin su sorunu "KKTC Su Temin Projesi" ile çözdüklerini belirten Eroğlu, proje kapsamındaki çalışmalara ilişkin bilgi verdi.      

KKTC için hazırlanan sulama projelerinin de bittiğini belirten Eroğlu, ovaları suya kavuşturacaklarını, ürün çeşidinin artmasıyla ülke ekonomisinin gelişeceğini söyledi.      

Sulama projesi kapsamında 4 metre çapında, 5 bin 700 metre uzunluğunda yapılacak tünelin ihalesinin 10 Ağustos'ta gerçekleştirildiğini, sözleşmenin de 25 Eylül'de sözleşmenin imzalandığını anımsatan Eroğlu, sulama projesi tamamlandığında Güzelyurt Ovası'nda yaklaşık 7 bin 153 hektar, Mesarya Ovası'nda ise 9 bin 593 hektar arazinin sulanacağını kaydetti.      

KKTC'ye aktarılan 75 milyon metreküp suyun 37,5 milyon metreküpünden sulamada yararlanılacağını geri kalanının da içme-kullanma ve sanayi suyu olarak değerlendirileceğini bildiren Eroğlu, "Türkiye Cumhuriyeti, çok güçlüdür, kudretlidir. Dünyada su konusunda biz ilk 3'e giren bir ülkeyiz. Kıbrıs'a bizim teknolojimiz olmasaydı kimse suyu götüremezdi." dedi.      

Eroğlu, bir gazetecinin, KKTC'ye giden suyun dağıtımının nasıl olacağı sorusunu şöyle yanıtladı:      

"Oranın altyapı bakımından muhteşem hale gelmesini istiyoruz. Belediyelerin de buna gücü yetmediği için yap-işlet-devret şeklinde yapılmasına karar verildi. İşletme ihalesini biz yaptık, şu anda birlikte görüşeceğiz. Kıbrıs'ta herkes çok şey söylüyor ama bazıları konuşuyor, biz yapıyoruz. Biz yapımcı kurumuz, biz yaparız, işletmesini ilgili kuruma devrederiz. Kıbrıs'taki özel durum sebebiyle biz DSİ olarak işletmesini de biz yüklenmek kaydıyla bunu ihale ettik. Süreyi uzatacağız, bu konuyu birlikte konuşuruz. Muhalefetin endişe etmesine gerek yok."      

"HALKIMIZA SUYU ULAŞTIRDIK"      

KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Çavuşoğlu ise Bakan Eroğlu'nu her ziyarete geldiklerinde daha üst bir müjde aldıklarını belirtti.      

Su sorunlarını çözebilmek için iş birliği yaptıklarını söyleyen Çavuşoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:      

"Halkımıza içme ve kullanma suyunu kazandırmak için çok özverili bir fiyatlandırma süreci geçirdik ve geçiş dönemi protokolünü imzalayarak, halkımıza suyu ulaştırdık. DSİ, su verildikten sonra eksik olduğu tespit edilen 252 kilometrelik hattın karşılanması konusunda büyük bir özveri göstermiştir. Bunun 52 kilometrelik kısmı yapılmıştır, teslimat sürecindedir. Diğer 200 kilometrelik hattın da en erken zamanda ihaleye çıkabilmesi arzusundayız çünkü halkımızın tümüne bu suyun ulaşması bir adaletin de gereğidir.      

Bugün çok sevindirici bir şekilde tarım, sulama suyunun da en erken zamanda ihaleye çıkacağını Sayın Bakan Eroğlu ifade etmiştir. Bizim isteğimiz, üreticimizin de en büyük arzusu eş zamanlı olarak boru ihalesinin de tamamlanması. Böylece eş zamanlı olarak tünelle birlikte boru ihalesinin detamamlanmasıyla kuruyan topraklar suya kavuşacak."      

Çavuşoğlu, projeye verdiği destek için Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Bakan Eroğlu'na teşekkür ederek, "Halkımız su ulaştıkça daha da sabırsızlaşıyor. Bir an evvel tarım, sulama suyunun da ulaşmasını istiyor. Büyük Türk devletinin her alanda yaptığı yardımları gören halkımız bundan büyük bir gurur duyuyor." diye konuştu.