Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şanlıurfa'da TURKOVAC aşısının acil kullanım izninin çıkışı ve seri üretime başlanması törenine video konferans yöntemiyle katıldı.

Törende konuşan Erdoğan şunları söyledi:

"Ülkemizde üretilebilir hale gelmesi çok önemlidir. Kendi bilim insanlarımız ve araştırmacıllarımız tarafından geliştirilmesi çok daha anlamlıdır. Yerli aşımızın seri üretime geçişinin mutluluğunu yaşıyoruz. Gereken onayları alarak üretim ve kullanma aşamasına gelen TURKOVAC aşımız, milletimizi salgına karşı en etkili şekilde koruma gayretlerimizin sembolüdür.

Böylece vatandaşlarımıza Sinovac ve BioNTech aşısının ardından TURKOVAC'ı da sunabileceğiz. TURKOVAC'ın üretimiyle birlikte tüm insanlıkla paylaşmaktan memnuniyet duyacağız. TURKOVAC aşımızın ülkemize, milletimize ve tüm insanlığa hayırlı olmasını diliyorum."

AŞI NE ZAMAN KULLANILMAYA BAŞLANACAK?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da yerli Covid-19 aşısı TURKOVAC'ın acil kullanım onayı aldığını bildirdi.

Koca, "Bugün itibarıyla Covid-19 aşısı üreten 9 ülkeden biri olduk'' dedi.

Bakan Koca, gelecek haftadan itibaren aşının tetkiklerinin biteceğini belirterek, gelecek hafta sonundan itibaren başta şehir hastaneleri olmak üzere yıl bitmeden yaygın kullanıma geçileceğini söyledi.

TURKOVAC AŞISININ ETKİNLİĞİ NASIL?

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, "PCR'ı pozitif olan, şikayeti olanlarla değerlendirildiği zaman TURKOVAC kolunda sadece 20 kişi karşı kolda 40 kişi vardı. Bizim aşımızın daha etkili olduğunu gösterdi. Hastaneye yatan, yoğun bakıma ihtiyaç duyan hiç hastamız olmadı. Bizim aşımız hatırlatma doz olarak kullanıldığında antikor düzeyinde 4 kat fazla artış olduğunu gördük" dedi.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'ndan yapılan açıklamada da şu ifadelere yer verildi:

''Dünya Sağlık Örgütü ve T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından bulaşıcı hastalıklar kapsamında kabul edilen Covid-19 pandemisi ile mücadele kapsamında kullanılması planlanan, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) desteğiyle geliştirilen ilk yerli ve milli inaktif Covid-19 aşısı 'TURKOVAC', halka hızlı erişiminin sağlanması için “Acil Kullanım Onayı” kapsamında değerlendirilmiştir. Bilimsel değerlendirmeler sonucunda, T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca ilgili aşı için Acil Kullanım Onayı verilmiştir.''