"Kara Yolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası" yani bilinen ismiyle Zorunlu Trafik Sigortası, Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan her araç sahibinin yaptırmakla yükümlü olduğu bir sigorta çeşididir. Olası bir kaza anında karşı tarafa verilen hayati ve maddi zararların güvence altına alınmasını sağlayan zorunlu trafik sigortası, bu tür risklere karşı alınması zorunlu tutulan ve bu tür durumlarda mağduriyetinizi azaltmaya yönelik bir önlemdir. Eğer ki zorunlu trafik sigortanızı yaptırdıysanız, kaza anında karşı tarafa verdiğiniz zararlar sizin yerinize sigorta tarafından karşılanacaktır. Ancak bu sigorta çeşidi, kendi aracınızda meydana gelen herhangi bir zararı karşılamayacaktır. Sıklıkla karıştırılan Kasko'yla arasında fark tam olarak budur. Zorunlu trafik sigortanız üçüncü şahısların zararlarını kapasarken, yaptırılması konusunda herhangi bir zorunluluğu olmayan Kasko, kaza anında kendi aracınızla ilgili hasarları kapsar. Tüm bunların yanı sıra mahkeme giderleri ve avukatlık ücretleri de zorunlu trafik sigortası kapsamındadır.

Sigortanızı yaptırmadan önce bilmeniz gereken şeylerden biri aracınız için belirlenmiş olan sigorta teminat limitleridir. Sigorta kapsamındaki araçlar için teminatlar aynı olsa da, teminat limitleri araç türlerine göre değişebilmektedir. Zorunlu trafik sigortasında araçlar için verilen teminatlar şöyledir.

  • Üçüncü kişilere verilen bedeni zararlar: Hasar durumunda karşı tarafa verilen bedeni zararlar, poliçede yazan limitle karşılanır.

  • Üçüncü kişilere verilen maddi zararlar: Hasar durumunda her bir üçüncü kişiye verilen maddi zarar poliçede yazan limitle karşılanır.

  • Başka bir araca verilen zararlar: Hasar durumunda başka bir araca verilen hasar masrafları poliçede yazan limitle karşılanır.

Sorumluluk sigortası kapsamına da giren zorunlu trafik sigortasını yaptırmamanız halinde ise başınıza gelebilecek olumsuz durum şudur: aracınızı trafiğe çıkaramazsınız. Zorunlu trafik sigortası bulunmayan bir araçla trafiğe çıkmanız durumunda ise sizi çok daha kötü sürprizler bekleyecek. Aracınız trafikte seyir halindeyken görüldüğünde trafik şube otoparklarına çekilerek trafikten men edilir. Ceza ödemeniz ise aracınızı geri almanız konusunda yeterli değildir. Zorunlu trafik sigortanızı yaptırdıktan sonra, cezanızı ve aracınızın otoparkta yer işgal ettiği her gün için belirli bedeli de ödedikten sonra aracınızı geri almanız mümkündür. Tüm bunların yanı sıra daha önce de bahsettiğimiz gibi olası bir kaza durumunda başınıza gelen mağduriyet yaşayacağınız zararın en büyüğüdür.

Ülkemizde en yüksek kaza oranına sahip ulaşım şekli olan karayolu ulaşımı, trafikte olduğunuz her gün için risk teşkil ediyor. Bunun bilincinde olarak, Generali Trafik Sigortası ile olası durumlarda sizin ve karşı tarafın mağdur olmaması adına zorunlu trafik sigortanızı yaptırabilir, konu ile ilgili a'dan z'ye detaylı bilgi alabilirsiniz.