Tatil planları yapıldı, hazırlıklar tamamlandı, şimdi sabırsızlıkla tatile çıkacağımız günü bekliyoruz. Ancak bugün hayalini kurduğunuz tatil ileride sağlığınızdan etmesin. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Esra Bilgen, riskli benlerle ilgili şu bilgileri verdi: Vücutta bulunan her kabarıklık ya da renkli noktayı ben (nevüs) olarak görmemek gerekiyor. Benler, deriye renk veren melanosit hücrelerinin bir araya gelmesiyle oluşur. Bazı benler koyu renkli olabileceği gibi bazıları da açık renklidir. Kimisi yüzeyle aynı seviyede, kimisi ise kabarıktır. Özellikle koyu renkli olanların güneşten etkilenme potansiyelleri daha fazladır ve güneşin zararlı ultraviyole ışınlarıyla benlerin çoğalması söz konusu olabilir. Sayıca artmalarının yanında bazılarında boyut ve renk değişimleri de gözlenebilir.

KOYU OLAN BENLERİ ALDIRIN

Hangi benin alınması gerektiğine renginin yanı sıra yapısı, kenarlarında düzensizlik olup olmadığı ve çapı belirliyor. Boyutu bir santimden büyük olan benleri riskli buluyoruz. Çünkü ben ne kadar büyükse o kadar yoğun hücre içeriyor demektir. Kenarlarda düzensizlik, ani büyüme, renkte koyulaşma, üzerinde kanama ve yara olması ya da benin içinde birkaç rengin bir arada olması bir uyarı niteliği taşıyor. Böyle durumlarda mutlaka dermatolojik muayeneden geçmelisiniz. Benleriniz sayısının artmaması ve şeklinin bozulmaması için güneşten iyi korunmanız gerekiyor. Ozon tabakasının delinmesiyle ultraviyole ışınlarının yoğunlukları arttı. Bu da cilt kanseri görülme oranını artırdı. Güneşe çok fazla maruz kalan yerlerde cilt kanserleri söz konusu oluyor. Tatile çıkmadan önce riskli benleri aldırmak olası sorunların önüne de geçiyor. Benlerinizi aldırmayı düşünüyorsanız doğru bir dönemdesiniz. Yeni oluşan ve hızlı büyüyen benlerinizi mutlaka bir uzmana göstermeniz gerekiyor. Doğuştan gelen, üzeri tüylü benleri ise ileride kötü sonuçlar doğurabildiğinden almayı daha doğru buluyoruz. Düzgün olmayan, koyulu açıklı renkler içeren, kanamalı, tıraşa ve epilasyona maruz kalan durumlar söz konusu olduğu zaman da benlerin alınması gerekir.

10 GÜN DENİZ YASAK

Benleri aldırdıktan sonraki ilk 10 gün deniz, havuz gibi mikrop barındırabilecek ortak alanlardan uzak durmak gerekiyor. Dikiş alındıktan sonra 5 ile 10 günün ardından denize girmek, işlemden 24 saat sonra ise duş almak mümkün. Sonraki aşamada ise güneş kremi kullanmak büyük önem taşıyor.

SOLARYUMDAN UZAK DURUN

Solaryum da benlerin bir diğer düşmanı. Özellikle açık tenli olanlar, çok sayıda beni bulunanlar, deri kanseri geçirmiş ya da deri kanseri öncülü lezyonları olanlar, ailesinde deri kanseri öyküsü bulunanlar solaryuma girmemeli. Öte yandan güneşe bağlı olarak ciltlerinde leke ve iz oluşmuş kişiler, kozmetik ürün kullananlar, vücudunda dövmesi olanlar da solaryumdan uzak durmalı.

KREMİ ALIŞKANLIK HALİNE GETİRİN

Açık tenli kişilerin, vücudunda ben olan kişilerin ve genetik yatkınlığı olan bireylerin 11.00-15.00 arasında güneşin altında kalmaması gerekiyor. Bu saatlerin dışında güneşe çıkmadan yaklaşık yarım saat önce yüksek korumalı güneş kremi kullanmaları, vücutlarını örtecek şekilde özellikle beyaz kıyafetler giymeleri, gölge yerleri tercih etmeleri ve yine koruyucu olarak şapka kullanmaları da büyük önem taşıyor.

ÇOCUĞUNUZU BİLİNÇLENDİRİN

Cilt kanserine karşı korunma çocukluktan başlar. Çocuğunu bebeklik döneminde mutlaka güneşten korumalı, daha sonra da güneşin zararlarına karşı bilinçlendirmelisiniz.

KULAĞINA VE AYAĞINA DA SÜRÜN

Çocuğun sağlığı için öncelikli olarak güneş koruyucunun önemi vurgulanmalıdır. En az 30 faktörlü güneş koruyucular, dışarı çıkılmadan 20 dakika önce sürülmeli ve her iki saatte bir tekrarlanmalıdır. Güneş koruyucu kullanırken kulaklar, ayak sırtı ve enseye de sürmeye dikkat edilmelidir. Görünmeyen yerlere sürmeye gerek olmadığı düşüncesiyle hareket edilmemelidir.

ŞAPKA VE GÖZLÜĞÜ İHMAL ETMEYİN

Çocuğunuz güneş kremi sürmeden güneşe çıkılmaması, mümkünse cildi koruyan bir kıyafetle dolaşılması, şapka takılması gerektiği ve güneş yanığının zararlı olabileceğini mutlaka öğrenmelidir.

YILDA EN EZ BİR KEZ BEN MUAYENESİ YAPTIRIN

Benlerin bazıları tehlikeli olmasa da belli aralıklarla kişilerin benleri için muayeneden geçmeleri ve kendilerinin sık sık benlerini kontrol etmeleri şart. Çünkü kanser türlerinden olan malign melanom lezyonlarının önemli bir kısmı ben üzerinde oluşuyor.

BANYODA KONTROL EDİN

Bu kanser türü hızlı bir şekilde tüm vücuda yayıldığından, erken teşhis edilmediğinde tedavi şansı büyük ölçüde ortadan kalkıyor. Ancak erken evrede tanı ile hastalığın tedavi edilmesi mümkün. Özellikle çok sayıda beni olanlar, beyaz tenliler, ailesinde benle ilgili problem yaşayanlar mutlaka benlerin haritasını çıkartmalı. En az yılda bir kez de kontrolden geçmeli. Her banyodan sonra benlerinizin boyutlarını da dikkatlice gözden geçirmeyi ihmal etmeyin.

CİLDİNİZ GÜNEŞTE KIRIŞMASIN DİYE BOTOKS YAPILABİLİR

Güneş, benlere olduğu kadar yüzümüzdeki çizgilere de zararlı. Güneşli günlerde gözlük kullanmamıza rağmen alın ve göz çevresindeki mimikleri çok fazla kullanırız. Bu durum ise güneşe bağlı kırışıklıkların artmasına neden olur. Özellikle göz çevresinde ve kaşların ortasındaki kırışıklıkları tatil başında ve sonunda karşılaştırdığınızda aradaki farkın ne kadar fazla olduğunu görebilirsiniz. Tatile çıkmadan önce yapılan botoks yüz ve göz çevresindeki çizgilerin derinleşmesini engelliyor. Botoks, yapıldıktan sonra denize girmek için herhangi bir bekleme süresi olmadığı ve kısa süreli bir işlem olduğu için tatil öncesi çok tercih ediliyor. Sadece botoksun yapıldığı gün kimyasal makyaj ürünlerinin kullanılmaması gerekiyor. Ertesi günden itibaren kişi normal yaşamına devam ediyor. Yapılan botoks altı ay etkisini sürdürüyor. Bunun yanı sıra botoks sıcak yaz günlerinde terlemek istemeyenlerin de, aşırı terlemeyi keserek kurtarıcısı oluyor. (Sabah)