Ayaklardaki kötü koku için doğal çözümler

Ayak bakımının açık ayakkabı giyildiği için yaz aylarında önemli olduğu düşünülür. Oysa kış aylarında kapalı ayakkabılar içinde kalan ayaklar daha çok bakım ister. Ayakkabı içinde terleyen ayaklar, hemen bakteri üretmeye ve kokmaya başlar. Kış aylarında ayaklarınıza nasıl bakmalı, bakterilerle nasıl başa çıkmalısınız?

1.Gargara

Ağız kokusunu yok etmek için kullandığınız ağız ve diş gargaraları ayaklarınız için de işe yarayabilir. Gargara hem ölü derileri alır hem de bakterileri yok eder. Ağız gargarası içinde ayaklarınızı 10 dakika bekletmeniz yeterlidir.

2. Karbonat

Karbonat, ayaklarınızın terlemesi ve ter kokması üzerinde en etkili çalışan üründür. Karbonat, PH dengesini sağlar, ayakları kuru tutarak bakterilerin çoğalmasını önler. Ayakkabılarınızın içine karbonat serpmeniz yeterlidir. Geceleri ev geldiğinizde giydiğiniz ayakkabılara uygulayın.

3.Lavanta

Ayaklarınıza pedikür yaptırdığını zaman pedikür suyuna birkaç damla lavanta yağı damlatın. İnanılmaz güzel bir koku sağlamanın yanısıra ayaklarınızı rahatlatır ve ve önemli antifungal (mantar enfeksiyonu) gücüne sahiptir.

4. Sirke

Sirke, mutfaklarda, saç derisi kaşıntısında, parlak saçlar için olduğu kadar, ayak tabanları içinde çok yararlıdır. Ayak kokularının yok edilmesi için ılık suyun içine bir miktar elma veya üzüm sirkesi koyun. Ayaklarınızı 15 dakika süreyle içinde bekletin.

5. Pomza taşı

Ayaklarınızın zaman zaman ölü derilerden arındırılması gerekir. Cilt üzerinde bulunan ölü deriler, ayak kokularına neden olur. Bunun için hafta en az bir kez pomza taşı ile ayaklarınızın altını ve topuklarınızı ovun.

6. Epsom tuzu

Yıllardır ingiliz tuzu olarak da bilinen epsom tuzları ağrıyan kasları yumuşatmak için evlerde ilaç olarak kullanılmıştır.

Suyun içine karıştıracağınız epsom tuzları ile ayaklarınızı rahatlatacağınız gibi, bakteri ve mantarları da yok edebilirsiniz.

7.Limon

Topuklarınızın narenciye gibi yumuşak olmasını ister misiniz? Yarım ilom ile ayaklarınızı oyun. Hem ayak kokunuz gidecektir hem de ayaklarınız üzerinde bulunan ölü deriler yok olacaktır.


8.Siyah çay

Siyah çayda önemli antibakteriyel madde olan tanik asittir. Demlediğiniz çayın içinde ayaklarınızı 30 dakika boyunca bekletin. Ayak kokularınızın yok olması için bu uygulamayı haftada üç kez yapın.

9.Adaçayı

Bitkisel ilaçlar bir çok çareye devadır. Adaçayını demleyin. Gerçekten anti-inflamatuar faydalarını almak için ayaklarınızı adaçayı ve su karışımı içinde 30 dakika boyunca tutun.