İnsanlar ve genelde diğer omurgalı hayvanlar, oksijenin olmadığı bir alanda birkaç dakika içerisinde ölürler. Webtekno’da yer alan habere göre Oslo ve Liverpool Üniversiteleri’ndeki bilim insanlarının yaptığı araştırmalar sonucunda, oksijenin zamanla tükendiği donmuş göllerin altında yaşayan balıkların hayatta kalabilmek için etil alkol ürettikleri tespit edildi.

ALKOL ÜRETİYORLAR

Yapılan araştırmalara göre kısa sürede donmuş buzun altına gizlenmiş gölün oksijenini bitiren balıklar, anaerobik olarak üretilen laktik asidin etil alkole dönüşmesini sağlayarak hayatlarına devam edebiliyorlar. Omurgalılar arasında benzersiz bir özellik olarak kabul edilen ve bira mayası ile ilişkili olan bu farklı kabiliyetin goldfish(japon balığı) ve vahşi akrabaları, kabak sazanı gibi göl balıklarında ortaya çıktığını gözlemlendi.

Oslo Üniversitesi’nde yazar olarak görev yapan Dr. Cathrine Elisabeth Fegarnes, “Bu araştırma, biyolojik yeniliğin evrimi ve türlerin önceden rahatsız edilmeyen çevrelerde adaptasyonu için bütün genom duplikasyonlarının rolünü vurguluyor” dedi.