Kurban Bayramı'nda artan et tüketiminin özellikle sıcak havalarda birçok sağlık problemini beraberinde getirdiği ve kalp, diyabet, tansiyon gibi kronik rahatsızlıkları bulunan kişilerin fazla et tüketmesinin, yağ alımının artmasına ve hastalıkların daha ciddi boyutlara ulaşmasına neden olduğu bildirildi.

Bayramın sıcak günlere denk gelmesiyle birlikte yiyecek seçimi, porsiyon kontrolü ve besin gruplarının dengeli dağılmasının daha fazla önem taşıdığını söyleyen Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Berna Ertuğ, sağlıklı bir bayram geçirmek için dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

"İshal, bulantı ve mide ağrısı şikayetleri artıyor"

Kurbanın kesilmesiyle başlayan et tüketiminin bayram boyu sürdüğünü ve bayram süresince hem öğlen hem de akşam öğünlerinde et tüketilmemesi gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Berna Ertuğ, "Tek yönlü beslenmeden uzak durulmalıdır. İshal, bulantı ve mide ağrısı gibi sağlık sorunlarıyla bayramda sık karşılaşılmaktadır. Bu dönemde et tüketimi günde bir öğünle sınırlandırılmalıdır. Bu dönemde şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı olan kişilerin beslenmelerine daha da dikkat etmeleri gerekmektedir" dedi.

"Ete ekstra katı yağ koymayın"

Etlerin, kanserojen öğelerin oluşumuna yol açmamak, vitaminlerin kaybını ve besin zehirlenmelerini önlemek için ızgara, fırın ve haşlama yöntemleriyle pişirilmesi gerektiğine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Berna Ertuğ kızartmalardan ve kavurma yönteminden kaçınılması gerektiğini kaydetti. Katı yağların et yemeklerinde kullanılmaması gerektiğine dikkat çeken Ertuğ, "Etin kendi yağı ile pişmesi sağlanmalıdır. Et kullanılarak yapılan sebze yemekleri yağ eklenmeden pişirilmelidir. Mangal yaparken etleri ateşten 15 santimetre uzakta tutmalı ve kömürler kor halini aldıktan sonra pişirilmelidir. Etin hem içi, hem de dışı iyi pişmiş olmalıdır.

Kronik hastalığı olanlar için haşlanmış etin suyunu pilav veya çorbaya konması sakıncalıdır. Çünkü et suları, yağ içerikleri yüksek olması sebebiyle kilo artışına, buna bağlı olarak da kolesterol yükselmesine neden olmaktadır. Kurban eti kesildikten sonra hemen tüketilmemeli, en az 24 saat dolapta bekletilmelidir. Et dinlendirilmeden pişirildiğinde sert olacağından, yedikten sonra hazımsızlık ve şişliğe neden olabilir." diye konuştu.

"C vitamininden zengin yeşil yapraklı sebzeler iyi bir tamamlayıcı olacaktır"

Et tüketirken farklı besin grupları ile birlikte olmasına özen gösterilmesi gerektiğini söyleyen Ertuğ, "C vitamininden zengin yeşil yapraklı sebzeler iyi bir tamamlayıcı olacaktır. C vitamini ette bulunan demirin vücut tarafından emilimini arttıracağından, etteki demirden daha çok yararlanmayı sağlayacaktır. Bununla birlikte gerekli posa ve diğer vitamin-minerallerinin de alınmasına yardımcı olur.

Ekmek, pilav ve makarna gibi tahıl grupları başta karbonhidrat olmak üzere; B1, B6, B2 vitaminleri, önemli asitler, doğal lifler ve yağ asitleri, magnezyum, çinko, potasyum gibi önemli mineralleri içerir. Bu yüzden etle birlikte tüketilmesi çok önemlidir. Protein, kalsiyum, fosfor, B2 ve B12 vitamini olmak üzere birçok besin öğesinden zengin olan süt ve ürünlerinin menüde yer alması önem taşır. Yoğurt, cacık veya ayran iyi bir seçim olacaktır. Bayram süresince bunlara dikkat edin. Sabah mutlaka güne hafif bir kahvaltı ile başlayın. Bayram kahvaltısı diye bal, reçel, kaymak, çikolata kreması ve ekmek tüketimi ile aşırıya kaçmayın. Günde 2-2.5 litre su tüketin. Çay ve kahve tüketimini sınırlayın. Bayram ziyaretlerinde ikramlara dikkat edin. Kavurma ve kırmızı eti öğle yemeğinde; sebze ve kuru baklagilleri ise akşam yemeğinde tercih edin. Etlerin çok yağlı kısımlarını yemeyin, hayvanın iç yağlarını yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanmayın. C ve E vitamini içermeyen etin yanında, bu vitaminlerin bulunduğu sebze, salata, taze sıkılmış meyve sularını tüketin. Hamurlu tatlı ve çikolata yerine, sütlü ve meyveli tatlıları az porsiyonlarda tüketin. Günlük tempolu yürüyüşlere bayramda da devam edin" ifadelerini kaydetti.